Lansarea volumului Istoria Fizionomiei Urbane – De la copilărie la senectute (1800 2000) jpeg

Lansarea volumului Istoria Fizionomiei Urbane – De la copilărie la senectute (1800-2000)

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 26 iunie 2017

Vineri, 30 iunie 2017, la ora 18:30, la Grand Hotel Continental, are loc lansarea volumului Istoria Fizionomiei Urbane – De la copilărie la senectute (1800-2000), autori dr. Adrian Majuru și dr. Elena Olariu, Editura Muzeului Municipiului București.

Volumul completează expoziția „Muzeul Vârstelor”, deschisă în decembrie 2016 la Casa Filipescu-Cesianu. Acesta reprezintă primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România.

„Fizionomia unui militar va fi teribil de asemănătoare indiferent de timpul istoric trăit. Nu va fi nicidecum contemplativ și privitor al profunzimilor precum chipul unui umanist și nici nu va arăta atitudinea și privirea deschisă spre dialog, negociere, înțelegere tranzacționabilă a unui liber profesionist.” (Adrian Majuru)

„Indiferent de maniera de execuție, mai elaborată sau mai rudimentară, portretul este o oglindă a unei epoci distincte, un document care oferă informații valoroase nu doar pentru evoluția artei plastice românești, ci și pentru studiile de istorie, istoria mentalităților, antropologie, sociologie sau psihologie socială.” (Elena Olariu)

Afis lansare volum Istoria Fizionomiei Urbane   De la copilarie la senectute (1800 2000) jpg jpeg

Adrian Majuru este licențiat în istorie la Universitatea București, unde a obținut și un doctorat în Geografie umană (2004). Între anii 2011-2012 a finalizat Școala postdoctorală în specialitatea antropologie la Institutul de Antropologie Francisc Iosif Rainer – Academia Română iar ca rezultat al acestui stagiu, a publicat lucrarea Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalității la Francisc Iosif Rainer (2012). Coordonează Revista de Antropologie Urbană și predă Antropologie urbană pentru cursurile de master și doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Din anul 2014 este manager al Muzeului Municipiului București.

Cărți publicate: Bucureștii mahalalelor sau periferia ca mod de existență (2003); Copilăria la români (2006); București: povestea unei geografii umane (2007); București: Diurn și Nocturn (2009); Cum se distrau românii odinioară (2011); București: un portret Novecento (alături de Ana Iacob, 2014).

Elena Olariu este absolventă a Facultății de Istorie a Universității din București, doctor în istorie din anul 2003, după susținerea lucrării Mentalități și moravuri la nivelul elitei din Muntenia și Moldova (secolul XIX), publicată apoi la Editura Universității din București. În prezent, conduce Secția Arte Grafice din cadrul Muzeului Național de Artă al României, departament care gestionează peste 100.000 de lucrări, cuprinzând cele mai valoroase colecții de gen din țară.

Este organizatoarea unor ample expoziții și a inițiat realizarea primului repertoriu de arhitectură din România dedicat celui mai mare arhitect român, Ion Mincu, fiind și co-autoare, alături de Ioana Maria Petrescu și Andreea Pop. Împreună cu Adrian Majuru și Octavian Buda, este co-autoare a cărții Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?, publicată de Editura Muzeului Municipiului București.

În perioada 2003 – 2017, Elena Olariu a susținut periodic cursuri de istoria culturii europene și conservarea patrimoniului național, în cadrul Facultății de Istorie a Universității din București.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.