Lansarea catalogului „Gravură italiană din sec  XV   XVI” jpeg

Lansarea catalogului „Gravură italiană din sec. XV - XVI”

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 28 martie 2017

Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Italian de Cultură vă invită miercuri, 29 martie ora 18:30 la lansarea catalogului Gravura italiană din secolele XV-XVI & Școala de la Fontainebleau în colecția Muzeului Național de Artă al României, autor Dana Crișan, în colaborare cu Radu Bercea. Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Italian de Cultură, Aleea Alexandru, nr. 41.

Cabinetul de Desene și Gravuri al Muzeului Național de Artă al României continuă publicarea seriei cataloagelor de colecţie printr-un nou volum dedicat gravurii italiene. De la celebrele planșe ale lui Andrea Mantegna la cele, nu mai puţin celebre, ale lui Marcantonio Raimondi, gravorul lui Rafael, sau ale familiei Carracci, catalogul ilustrează istoria gravurii în marile centre italiene și contribuția sa esențială la răspândirea ideilor artistice ale Renașterii și ale Manierismului timpuriu în afara Italiei. 

Prin intermediul acestei arte destinate multiplicării, marile creații ale artiștilor italieni au devenit cunoscute în întreaga Europă, iar dialogul dintre Nord şi Sud a creat premisele unui schimb activ de idei, concretizat, în mod semnificativ, în producţiile Şcolii de la Fontainebleau.  

Multe dintre planșele incluse în catalog au putut fi admirate în expozițiile temporare ale Cabinetului de Desene și Gravuri, dar altele sunt publicate acum pentru prima dată.

Rodul unei cercetări îndelungate, publicaţia, care conține și o serie de informații de ordin general despre arta gravurii, se adresează atât specialiştilor cât și amatorilor de artă. 

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Călin Stegerean, directorul general al MNAR și istoricii de artă Dana Crişan (MNAR), Radu Bercea (MNAR), Ioana Măgureanu (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti). 

INTRAREA ESTE LIBERĂ.