Amintiri de la Radio Europa Liberă jpeg

Lansare ”Securitatea contra Radio Europa Liberă”

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 25 noiembrie 2011

Sâmbătă, la ora 16.00, la Târgului de Carte Gaudeamus (standul editurii Adevărul) va avea loc lansarea cărții  Securitatea contra Radio Europa Liberă, semnată de istoricul american Richard H. Cummings, De asemenea, luni, 28 noiembrie, în cadrul Facultății de Istorie a Universității București, va avea loc o dezbatere prilejuită de lansarea cărții. La dezbatere, ce se va desfășura în sala de lectură a bibliotecii începând cu ora 10.30, vor participa autorul, Liviu Tofan, directorul IRIR, și prof. Adrian Cioroianu. Dezbtarea va fi moderată de Ion M. Ioniță, redactor șef Historia și FP România, și Ovidiu Nahoi, senior editor Adevărul.

Cartea lui Richard Cummings face parte din categoria atît de gustată a dezvăluirilor unui “insider”, a celui care, prin natura poziției sale, știe lucruri pe care noi, ceilalți, nu avem cum să le știm. La Europa Liberă, Richard Cummings a fost Chief of Security, adică cel responsabil cu protecția postului de radio, a redactorilor de acolo, în fața agresiunilor de tot felul din partea serviciilor secrete din țările comuniste. Dintre aceste servicii, cel mai activ și mai brutal a fost cel românesc, Securitatea, prin brațul său extern, Direcția/Centrul de informații Externe (DIE/CIE). Detalii inedite despre războiul purtat de Securitate împotriva Europei Libere puteți afla citind cartea lui Richard Cummings.

Născut în statul Massachusetts în anul 1944, Richard H. Cummings a absolvit Boston University, unde s-a specializat în studii sovietice şi est-europene. În anii ‘60, în timp ce servea în cadrul forţelor aeriene, el a studiat limba rusă la Indiana University, după care a îndeplinit mai multe misiuni în Germania (Berlin) şi în Turcia. Revenit la Boston, Cummings a activat în cadrul Serviciului de Imigraţie şi Naturalizare al Statelor Unite. În 1980, el a acceptat poziţia de Director of Security al posturilor de radio Europa Libera şi Libertatea (REL/RL) din München. Timp de 15 ani, Cummings a răspuns de garantarea securităţii sediului şi angajaţilor din München, dar şi de protejarea staţiilor de emisie din Germania, Spania şi Portugalia. După 1989, tot lui i-a revenit răspunderea asigurării protecţiei noilor redacţii deschise la Bucureşti, Praga, Sofia, Varşovia, Budapesta şi Moscova.

Richard Cummings a mai publicat în SUA cărțile:

Cold War Radio:The Dangerous History of American Broadcasting in Europe, 1950-1989 și

Radio Free Europe’s “Crusade for Freedom”:Rallying Americans Behind Cold War Broadcasting, 1950-1960