Autor 656 vizualizări


Joi, 13 martie 2014, ora 15.00, la Centrul Cultural Calderon (Bucureşti, str. Jean Louis Calderon nr. 39), va avea loc lansarea cărţii "Hnat Porohivski: asul ucrainean al Serviciului Special de Informaţii", editată de istoricul şi diplomatul Vadim Guzun sub egida Institutului de Istorie "George Bariţiu" al Academiei Române. La eveniment vor participa:Olha Porohivska, fiica liderului ucrainean, Octavian Roske, Mihai Gheorghiu, Micaela Ghiţescu, George Trohani, Mihai Traistă ş.a.

Cel de al optulea volum din seria Afaceri Orientale -apărut la sfârşitul anului 2013 la Editura Argonaut din Cluj-Napoca şi în format digital la Editura Filos- reprezintă un prim pas de recuperare a memoriei celui căruia i se datorează, în mare parte, renumele de care s-a bucurat emigraţia politică ucraineană din România, rezistenţa acesteia în faţa asaltului de distrugere şi divizare, menţinerea poziţiei de ostilitate faţă de comunism şi de imperialism.

În anul 1920, într-o luptă inegală cu trupele bolşevice, în fruntea Brigăzii a 2-a de Mitraliere a Armatei Naţionale Ucrainene, colonelul Hnat Porohivski s-a retras pe malul drept al Nistrului. Participant la Primul Război Mondial, lider al emigranţilor ucraineni care s-au salvat din fostul Imperiu Rus în România, în anul 1931 absolvă Şcoala Superioară de Ştiinţe Administrative din Bucureşti, iar în 1940 devine comisar al guvernului ucrainean în exil pentru statele balcanice. 

Din anul 1930 lucrează pentru Serviciul Secret de Informaţii al Armatei Române, sub numele conspirativ Ciobanu, loialitatea sa fiind determinată nu doar de orientarea antisovietică, dar şi de ospitalitatea oferită. Luând parte la lupte din primele zile ale războiului româno-sovietic, sub numele conspirativ Dobrescu, în calitate de ofiţer superior al Agenturii Frontului de Est, a condus Biroul de Studii, Documentare şi Centralizare.