Autor 3487 vizualizări


Ascensiunea şi declinul celui de-al Treilea Reich, din 20 martie, HISTORY 
Reforma protestantă: războiul sfânt al Europei, 30 martie, Viasat History 
Pe urmele aurului din Transilvania, 7 aprilie, Viasat History 
Căutând comorile naziştilor, din 9 aprilie, Viasat History 

Căutând comorile naziştilor 

Între anii 1933 şi 1945, naziştii au furat milioane de obiecte de importanţă culturală şi sute de tone de lingouri de aur. Au fost furate verighete şi coroane dentare din aur, diamante neşlefuite şi bijuterii regale. Au fost golite muzee, biblioteci, biserici, sinagogi, sedii de companii, fabrici şi locuinţe de familie. Din tot ce s-a furat atunci, o parte substanţială nu a fost găsită nici până în ziua de azi – inclusiv, conform estimărilor, peste 100.000 de opere de artă, printre care lucrări semnate de Degas, Van Gogh şi Raphael.


În 2007, un fost economist al CIA a estimat valoarea totală a comorilor furate de nazişti şi încă negăsite: aproximativ 115-175 miliarde de dolari. Eforturile de recuperare au început în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial şi continuă şi în zilele noastre – documentarul spune povestea acestei căutări.

Viasat History 
Lunea, din 9 aprilie, ora 22:50 

Pe urmele aurului din Transilvania 

Documentarul urmăreşte povestea traficului ilicit cu artefacte arheologice vechi de 2000 de ani din Transilvania, care ajung prin toată Europa şi chiar până în Statele Unite. Evenimente neaşteptate şi eforturile unui procuror au condus la investigaţii soldate cu 33 de arestări şi peste 100 de martori chemaţi să dea declaraţii. Astfel, autorităţile române au recuperat 13 de „spirale masive de aur”, necunoscute până în acel moment, dintr-un total de 24 astfel de piese furate, stârnind un nou val de mândrie naţională faţă de identitatea culturală dacică.

Viasat History 
Sâmbătă, 7 aprilie, ora 17:15 


Reforma protestantă 

Cu 500 de ani în urmă, un pastor revoluţionar a schimbat pentru totdeauna faţa creştinătăţii şi calea civilizaţiei europene. Punându-şi la bătaie viaţa şi reputaţia academică, riscând să fie condamnat pentru convingerile sale, un om s-a ridicat împotriva atotputernicei Biserici Catolice şi a schimbat lumea occidentală. Marcând împlinirea a 500 de ani de la Reformă, aceasta este povestea reformatorului vizionar Martin Luther şi a contemporanilor săi. Istoricul David Starkey urmăreşte traseul lui Luther şi al figurilor principale care au susţinut una dintre cele mai de seamă mişcări din istorie.

Viasat History 
Vinerea, din 30 martie, ora 20:00 


Ascensiunea şi declinul celui de-al Treilea Reich 

Ne întoarcem în timp pentru a retrăi momentele-cheie ale celui de-al Doilea Război Mondial şi evenimentele care l-au precedat, definitorii pentru restul secolului XX. „Ascensiunea şi declinul celui de-al Treilea Reich” prezintă filme de amator rare, care ne oferă o perspectivă inedită asupra ascensiunii celui de-al Treilea Reich prin prisma germanilor de rând care au trăit-o. Cum au devenit atâtea milioane de oameni vulnerabili în faţa fascismului?

HISTORY 
Marţea, din 20 martie, ora 22:00