Istoria pokerului, cel mai iubit joc de cărți din lume jpeg

Istoria pokerului, cel mai iubit joc de cărți din lume

Autor: advertorial
🗓️ 22 martie 2021

Pentru unii e o sursă de relaxare, pentru alții e o metodă de a-și antrena mintea, iar pentru alții o sursă de câștig. Indiferent de cum e privit, un lucru este sigur: este cel mai popular și fascinant joc de cărți din lume. Asta însă, nu a fost dintotdeauna. Până să ajungă să fie jucat la nivel profesionist și să fie considerat un joc de strategie și un sport al minții, pokerul a fost văzut mai mult ca un joc de noroc practicat doar de aventurieri. 

    • Cum a apărut pokerul?

Istoria pokerului este învăluită în mister, de-a lungul timpului circulând mai multe teorii legate de originile sale. Una dintre cele mai răspândite este aceea conform căreia, pokerul se trage din jocul francez “poque” sau jocul german “pochspiel”. O altă teorie vizează jocul spanion “primero”. Alții însă, acreditează ideea că pokerul își are originea în Persia, acolo unde se juca “As Nas”, un joc de cărți ce datează din secolul al XVI-lea.

Totuși, unii istorici sunt de părere că pokerul ar fi apărut odată ca un joc de domino, care se practica la curtea împăratului chinez, în secolul al X-lea. Acest joc ar fi o primă variantă a popularului “Pai Gow”, ce este prezent și astăzi în cazinourile din China.

Poker, așa cum îl cunoaștem astăzi, s-a conturat la începutul anului 1800, în America. Una dintre primele forme de poker numită „poque” a fost jucată în casele de jocuri din New Orleans. Jocul s-a răspândit din New Orleans, a câștigat popularitate în rândul soldaților în timpul războiului civil american și, în cele din urmă, a migrat la frontiera de vest. 

Prima atestare oficială a pokerului datează din 1829. Actorul britanic Joseph Crowell a notat în jurnalul său că a văzut emigranți ce jucau poker în așteptarea vaporului, în estuarul răului Mississippi, potrivit portalului Ziare.com. Pe atunci, jocul era rudimentar: 20 de cărți erau împărțite, câte cinci. Cine credea că are mâna mai bună, paria. Dacă se adunau mai multe pariuri pe masă, se arătau cărțile și cel mai bun lua banii. Și aici vine ingredientul principal al pokerului: blufful. Cine paria fără să aibă o mâna bună putea câștiga potul dacă ceilalți renunțau. Blufful este sufletul jocului și elementul care i-a asigurat în timp succesul.

    • Texas Hold'em, cea mai renumită versiune de poker

Cea mai renumită versiune de poker, Texas Hold'em, a apărut în jurul anului 1925. Valorile mâinilor au rămas aceleași, însă jucătorii nu mai primeau cinci cărți, ci doar două. Restul de trei se așezau pe masă cu fața în sus și toți jucătorii le foloseau pentru a-și face propria formație. Acestea se numeau "community cards" și au făcut jocul mult mai complex, transformându-l dintr-un joc de noroc într-un joc de abilități.

Astfel, au apărut, în Las Vegas, în anii 1970, și turneele de poker. World Series of Poker este cel mai vechi festival de turnee de poker și se joacă neîntrerupt, an de an, de atunci. Și Europa și-a fondat circuitul ei de turnee de poker: European Poker Tour, potrivit sursei citate anterior.

    • Pokerul, mai mult un joc de de strategie, decât unul de noroc

Pokerul a evoluat de-a lungul anilor. Pe lângă Texas Hold’em, jucătorii au acum la dispoziție mai multe variante, de la Omaha, Razz, Seven Card Stud, Badugi, Deuce to Seven Triple Draw, pâtnă la Five Card Draw sau Horse.

Faptul că pokerul este mai mult un joc de ştiinţă, de strategie, decât unul de noroc, o demonstrează și activitatea unor jucători renumiți precum Doyle Brunson, Justin Bonomo, Daniel Negreanu, Erik Seidel, Bryn Kenney. Dacă la început, deciziile se luau mai mult pe fler, intuiţie, acum hotărârile au la bază, în primul rând, matematica şi probabilitatea.

Jocul a fost îmbrățișat și de către reprezentantele sexului frumos. Printre femeile care au făcut istorie în lumea gamingului merită să o amintim pe Vanessa Selbst, cea mai faimoasă jucătoare de poker și singura femeie care a atins vreodată numărul unu în clasamentul Global Poker Index. Tot în topul celor mai bune jucătoare de poker din lume le avem pe Kathy Liebert, Annie Duke sau Vanessa Rousso.

    • Tehnologia, rol decisiv în evoluția pokerului 

Tehnologia a jucat un rol foarte important în evoluția acestui joc. O dată cu apariția calculatoarelor și mai apoi a smartphone-urilor și a internetului, pokerul a cunoscut o dezvoltare fulminantă. Jocul e accesibil acum oricui. Pentru a te juca poker nu e nevoie să deplasezi și nici nu mai trebuie să îți cumperi cărți de joc, jetoane sau o masă de poker. Pasionații de poker se pot juca de oriunde cu un dispozitiv mobil, cum ar fi un telefon sau tabletă, care are acces la internet.