Să citim: istoria mare pentru cei mici jpeg

Să citim: istoria mare pentru cei mici

📁 Carte
🗓️ 1 iunie 2020

1 iunie este după colț și noi vă propunem o listă de cărți pentru cei mici și cei mari deopotrivă, o selecţie care invită cititorul de toate vârstele să purceadă pe urmele istoriei. Povești cu aer regal – prinți și prințese, regi și regine care au existat aievea – , experiențele războiului îmbrăcate cu haina imaginației, cărți ce sunt bestseller de zeci de ani, dar cu lecții de viață mai actuale ca oricând. Şi pentru că distanțarea socială nu înseamnă și distanțarea faţă de lumea cărților, editurile vă oferă și posibilitatea achiziționării volumelor de față (și nu numai) din online, cu livrare acasă sau chiar în format digital.

Povestea regală dedicată copiilor  

„Am privit în ochii ei și am văzut în ochii ei speranțe și visuri și toate promisiunile vieții”. Așa își începe Regina Maria cea mai iubită dintre scrierile sale belestristice – cu o dedicație pentru fiica ei, principesa Ileana, copila cu ochi albaștri. Este povestea lui Eric Gundian, pictorul regelui Wanda, care se îndrăgostește de o fată ce îi apare în vis. El pornește într-o călătorie plină de aventuri, miracole și lecții de viață, cu speranța că o va găsi pe frumoasa din vis și astfel își va putea termina capodopera la care lucra. Cartea Visătorul de visuri a fost publicată pentru prima dată în 1915, iar acum apare într-o reeditare însoțită de ilustrațiile minunate ale Sidoniei Călin.  

 Visătorul de visuri  

 Autor: Maria, Regina României  

 Editura: Humanitas  

 Număr de pagini: 136  


visatoru de visuri jpg jpeg

De prin veacuri

Elisabeta, prima regină a României, s-a remarcat întreaga viață pentru activitățile pline de dragoste îndreptate către cultura și identitatea românească. Încă de la finalul secolului al XIX-lea, ea a început să strângă povești, istorioare și legende de pe meleagurile noastre și să le transpună pe hârtie, pe înțelesul celor mici. De altfel, o modalitate perfectă pentru apropierea copiilor de istoria României. Majoritatea acestor scrieri au fost adunate laolaltă într-un volum pe care orice iubitor de povești și de istorie, mic sau mare, trebuie să îl aibă în bibliotecă. La orice vârstă este bine-venită o întâlnire cu Petru Cercel, Constantin Brâncoveanu sau cu Meșterul Manole, nu-i așa?

 De prin veacuri. Povestiri istorice și legende populare pentru copii  

 Autor: Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva)  

 Editura: Humanitas  

 Număr de pagini: 160  

 www.libhumanitas.ro  


carmen sylva jpg jpeg

Capetele încoronate ale României  

În viețile monarhilor români au alternat războaiele cu perioadele de pace, nenorocirile cu momentele de basm, binele și răul deopotrivă. Totuși, la şapte decenii de la sfârșitul monarhiei în România tragem linie și spunem: a fost una dintre cele mai bune părți ale istoriei noastre.   

Alături de alți scriitori care îndrăgesc istoria, Adrian Cioroianu a coordonat o colecție de volume dedicată regilor şi reginelor noastre. Portrete scrise cu un condei cald și îngăduitor, cu admirație şi cu acuratețe, această colecție poate reprezenta o bază istorică pentru orice cititor.   

Colecția Regii și reginele noastre  

 Editura: Curtea Veche  

  www.curteaveche.ro  


carol i etichete 600x905 jpg jpeg

„Infernul lui Dante părea un parc de distracții pe lângă câmpul de luptă”  

Gestapo, General SS, Legiunea Blestemaților sunt doar câteva dintre titlurile care au marcat literatura de război în secolul XX – și încă o fac. Sven Hassel a presărat puțină ficțiune peste experiența sa de pe Frontul de Est din cel de-al Doilea Război Mondial și astfel a ieșit o serie de 14 cărți care au fost publicate începând cu 1953 și au cucerit întreaga lume. Deși mulți istorici au contrazis anumite date, anumite acţiuni din volume, Hassel a spus mereu că e mai preocupat ca prin scriitura lui să prezinte lumii realitatea teribilă a războiului văzută prin ochii unui soldat. „Un soldat pe front luptă să supravieţuiască, nu pentru pământul sacru, conducător sau religie”, spunea scriitorul într-un interviu.  

În primăvara acestui an, șapte dintre romane au apărut într-o ediție reeditată, de colecție, sub forma unei casete, numai bună de cumpărat de orice adolescent, pasionat de istorie sau de către oricine își dorește să înlocuiască volumele lui Sven Hassel tocite în tinerețe.  

 Caseta conține titlurile: General SS, Comisarul, Blindatele morții, Moarte și viscol, Legiunea Blestemaților, Gestapo (ed. 2020), Monte Cassino.  

 Autor: Sven Hassel  

 Editura: Nemira  

 www.nemira.ro  


nemira sven 3 jpg jpeg

Povești cu șalvari și cu ișlic  

Cele mai frumoase povești cunoscute în întreaga lume sunt în număr de 1001. Sunt poveștile spuse de frumoasa Șeherezada soțului ei Riar Șah. Sunt poveștile lui Aladin, ale marinarului Sindbad și ale hoțului Ali Baba. Sunt povești multicolore, mozaic, cu miros de cafea la ibric. Sunt poveștile prinse între iatagane și voaluri de mătase. „Nemaipomenitele întâmplări din cartea asta s-au desfășurat în veacuri stăpânite de adâncă superstiție, în veacuri când grele erau condițiile sociale ale tuturor oamenilor și ale femeilor îndeosebi; prin prisma asta și prin poezia locurilor și vremurilor, trebuiesc văzute”, scria Eusebiu Camilar, cel care, la mijlocul secolului trecut, a adaptat poveștile de pe tărâmul arăbesc.   

 1001 de nopți. Basme arabe istorisite de Eusebiu Camilar  

 Volumele I și II  

 Editura: Humanitas  

  www.libhumanitas.ro  


1001 nopti jpg jpeg

„Unele animale sunt mai egale decât altele”  

Cum se mai poate învăța istoria? Prin distopie și alegorie. În 1945, George Orwell publică un roman care a făcut mare vâlvă. Acțiunea reflectă perioada dictatorială a lui Stalin (1927-1953), criticând abordarea coruptă a liderilor revoluționari. Această metaforă amplă pe care a folosit-o Orwell se transpune într-o fermă de animale, unde Seniorul cel Bătrân, un porc de rasă, ajunge la putere și este cel mai respectat dintre animale. Apoi, și restul porcilor ocupă funcții în conducerea fermei. Deviza ironizată a comunismului este, de altfel, singura regulă care mai rămâne scrisă pe ușa hambarului: „Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele”.  

Romanul lui George Orwell a fost ales de către revista „Time” drept una dintre cele mai bune 100 de cărți scrise în limba engleză din secolul XX. Cartea a fost tradusă în limba română, iar acum este disponibilă și într-o variantă ilustrată, de roman grafic, dedicată copiilor și adolescenților.  

 Ferma animalelor  

 Autor: George Orwell  

 Editura: Polirom  

 Număr de pagini: 176  

  www.polirom.ro 

Acest text a apărut în numărul 220 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 27 mai-26 iunie 2020, dar și în format digital pe paydemic.com

Cumpără Acum


H 220 jpg jpeg