Ion Vianu, la Conferințele Teatrului Național jpeg

Ion Vianu, la Conferințele Teatrului Național

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 23 mai 2012

Duminică 27 mai 2012, de la ora 11.00, la Sala Atelier din Teatrul Național București, în cadrul programului „Conferințele Teatrului Național", Doctorul Ion Vianu prezintă conferința cu tema „Carl Gustav Jung, un gânditor al răscrucilor".

„Conferința oferă o privire asupra vieții și operei marelui întemeietor al psihologiei analitice, a influențelor care l-au străbătut, a caracterului de răscruce al operei sale în care se întâlnesc știința și religia, agnosticismul și misticismul, tradiția și modernitatea. Se examinează măsura în care moștenirea jungiană ar putea contribui la salvarea «omului profund», opus individului plat și superficial al contemporaneității. Jung ar putea deveni o referință și mai importantă pentru secolul XXI decât a fost pentru cel precedent", afirmă Ion Vianu.

Cine este Ion Vianu

Psihiatru, eseist, romancier, născut la Bucureşti în 1934. Fiul lui Tudor Vianu. Prins între autoritatea literară reprezentată de tatăl său, criticul Tudor Vianu, şi cea medicală, a bunicului său matern, doctorul Ştefan Irimescu, Ion Vianu reuşeşte să-şi găsească un drum personal şi să-şi facă un nume în ambele domenii.

Doctor în medicină, psihiatru timp de 40 de ani:în România, unde a deţinut funcţii universitare, şi în Elveţia, ca practician.

A emigrat în 1977, fiind activ, în exil, în rândurile mişcării pentru drepturile omului şi împotriva folosirii politice a psihiatriei, prin publicistică precum şi la Radio Europa Liberă. Activitatea publicistică, în sprijinul drepturilor omului, continuă şi după revoluţie, în România.

Eseist, suferind influenţa psihanalizei dar neînrolat într-o societate psihanalitică, a debutat cu volumul Stil şi Persoană (1975). Ca memorialist, a scris Amintiri în dialog (1994), împreună cu Matei Călinescu. Iniţiază un ciclu de romane cu titlul Arhiva Durerii şi a Mâniei, din care au apărut Caietele lui Ozias (2004) şi Vasiliu, foi volante (2006).

Proiectul, care se va completa printr-un al treilea volum, se doreşte o înfăţişare a secolului trecut, în special a celei de-a doua jumătăţi. Un alt roman, Paramnezii, cu notă autobiografică, i-a apărut în anul 2005.

Este membru al Grupului de Dialog Social, senator al Alianţei Civice. În 2009 publică Exerciţii de sinceritate, o relatare despre implicarea sa civică din anii şaptezeci. În 2010 publică un nou roman autobiografic, Amor intellectualis, pe care România literară l-a desemnat Cartea Anului 2010;tot pentru acest roman, autorul a obţinut premiul de excelenţă Opera omnia conferit de Radio România Cultural precum şi premiul pentru memorialistică al revistei Observator Cultural, ca şi premiul special al Uniunii Scriitorilor pe anul 2010.

Tot în 2010 apare traducerea spaniolă, realizată de Ioana Zlotescu, a romanului Vasiliu, foi volante/ Vasiliu, hojas sueltas.