Autor 1060 vizualizări


„Ion Ianosi descrie cu raceala de brici diverse momente biografice, intimplari pe care memorialistii le calculeaza si le valorifica emotional de obicei. Internationala meae mai ales o lectie de anti-eroism. Nu exista eroism in asa vremuri.” (Costi Rogozanu)
Miercuri, 10 octombrie, la ora 18.30, in Club A din Bucuresti (Str. Blanari Nr. 14), scriitorul si eseistul Ion Ianosi este invitatul criticului literar Ion Bogdan Lefter la o noua editie „Cafeneau critica”. Evenimentul este prilejuit de lansarea celui mai recent titlu semnat de Ion Ianosi, Internationala mea. Cronica unei vieti, aparut de curind la Editura Polirom.
 
Ion Ianosi reconstituie in Internationala mea. Cronica unei vieti, volum aparut si in editie digitala, imaginea unei epoci zbuciumate, dar si traseul unui destin cultural mai putin obisnuit.
 
Titlul amplului volumului trimite, pe linga optiunea comunista din tinerete, la apartenenta multipla a autorului (evreu maghiar, vorbitor si de germana si rusa, dar care s-a afirmat profesind si scriind in limba romana) si la sinuozitatile politicii secolului trecut. Printre numeroasele jurnale, un exercitiu de onestitate precum cel de fata, completat cu bogate amanunte istorice, clarifica o parte din necunoscutele unui timp greu incercat.
 
„Util imi pare sa urmaresc pe firul vremii, cu precadere, fapte, intimplari, situatiisi destine. Consemnindu-le, le comentez doar rareori. Evit, pe cit pot, enunturile apodictice. Las verdictele in seama materialului probator. Orice tentativa de reconstituire mai si selecteaza, completeaza, umple golurile memoriei. Amintirile sunt personale. N-am cum sa nu fiu subiectiv. Sper totusi ca mozaiculalcatuit sa corespunda lumii pe care am cunoscut-o si din care m-am impartasit.” (Ion Ianosi)
 
Ion Ianosia urmat scoala primara si liceul la Brasov, iar studiile universitare – la Cluj (filologie) si Leningrad (filosofie). Doctor in filosofie (1955).
A predat estetica si filosofia culturii, in principal, la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. A condus doctorate timp de patru decenii.
Domenii de interes:estetica, filosofia culturii, istoria ideilor, istoria si teoria literaturii. Axa preocuparilor:interactiunile dintre filosofie si arte, indeosebi dintre filosofie si literatura, dar si relatia dintre literatura si morala, literatura si religie – cu aplicatii la culturile rusa, germana, romana. A publicat si memorialistica.
Ion Ianosi este membru de onoare al Academiei Romane (2001).
 
 
Cafeneaua criticaeste un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfasurat in anii 1990, la Cafeneaua Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti. De la reluarea sa in noiembrie 2008, Cafeneaua criticaa fost gazduita de cluburile bucurestene The Silver Church, Club A, Club Control si din nou, din toamna lui 2011, de Club A. Dezbaterile Cafenelei criticeau loc, de obicei, joia seara, uneori miercuri. Contact:0737-210.978 (Paul Radu) www.cluba.ro