Invazia refugiaților din Uniunea Sovietică jpeg

Invazia refugiaților din Uniunea Sovietică

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 28 martie 2014

Evenimentele dramatice din Rusia post-1917, fie că vorbim de războiul civil, foametea din 1919-1923 sau deportările, colectivizarea și marea foamete din '29-'33, au făcut ca milioane de cetățeni ruși să treacă granițele estice ale țării în căutarea unui refugiu.

Dintre aceștia, foarte mulți au ajuns și în România, trecând Nistrul spre Basarabia, punând astfel guvernul de la București în fața unei probleme delicate:administrarea unui flux mare de refugiați considerați, în bună măsură, un pericol pentru ordinea de stat. Volumul de față, al cărui titlu reflectă atitudinea statului român față de acești refugiați, prezintă în detaliu  acest fenomen important al anilor '20-'30, cauzat de dezvoltarea totalitarismului estic,   și reacțiile pe care le-a trezit în România. Astfel, vom găsi în anexa volumului și articole „de și despre emigranții ruși”, care arată modul în care întregul fenomen a fost perceput de ambele părți.

Indezirabilii. Aspecte mediatice, umanitare și de securitate privind emigrația din Uniunea Sovietică în România interbelicăAutor:Vadim GuzunEditura Argonaut;Număr pagini:489