Întâlnire interactivă la MNAR, în expoziţia "Modele de comportament în secolul al XVIII lea" jpeg

Întâlnire interactivă la MNAR, în expoziţia "Modele de comportament în secolul al XVIII-lea"

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 martie 2015

Muzeul Naţional de Artă al României invită tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani să participe sâmbătă, 28 martie, ora 12.00, la o nouă întâlnire interactivă în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea, deschisă în corpul Ştirbei al MNAR. Întâlnirea este moderată de Mălina Conţu, curatorul expoziţiei şi specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative al MNAR.

Pornind de la cele patru secţiuni ale expoziţiei (relaţia mamă-copil, capacitatea de integrare socială, relaţionarea cu propriile sentimente şi cunoaşterea de sine prin modelele culturale) se va discuta despre importanţa alegerilor pe care le facem în adolescenţă, cu scopul de a observa cum exemplele istoriei pot deveni lecţii valabile şi astăzi.

În vederea participării la acest program este necesară o rezervare la telefon 021.314.81.19sau prin e-mail la programari@art.museum.ro.Se plăteştebiletul de acces în expoziţie de 10 lei (2.5 elevi şi studenţi).

***

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-leacuprinde o sută cinzeci şi şapte de lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, expuse pentru prima dată şi valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru perioada Iluminismului. Majoritatea gravuri, lucrările sunt relevante pentru normele de conduită în spaţiul public şi domestic al secolului al XVIII-lea şi, într-o anumită măsură, pentru contextul educaţional actual.

Apariţia şi dezvoltarea spaţiului public în Epoca Luminilor a generat o preocupare crescândă a moraliştilor pentru conturarea unor modele de comportament. Aceste idei au constituit după Revoluţia franceză din anul 1789 baza sistemului de educaţie francez, devenit un model pentru majoritatea programelor de învăţământ.

În afara mesajului educaţional, adesea moralizator, lucrările prezentate în expunere se disting şi prin calitatea execuţiei, fiind reprezentative pentru epoca de înflorire a stampei, o perioadă de maxim rafinament al tehnicii. Gravurile reflectă un interes crescut pentru artă şi reproduc, în mare parte, picturi celebre ale unor mari artişti ai vremii, precum:Jean-Honoré Fragonard, François Boucher, Jean-Baptiste Le Prince, Jean-Baptiste Huet şi William Hogarth.