Inaugurarea Camerei de ceai «Chashitsu» la MNAR jpeg

Inaugurarea Camerei de ceai «Chashitsu» la MNAR

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 ianuarie 2018

Marți, 16 ianuarie 2018, în prezența doamnei Akie Abe, soția prim-ministrului Japoniei, aflat în vizită oficială în România, a avut loc inaugurarea Camerei de ceai „Chashitsu” din cadrul viitoarei Galerii de Artă Orientală. 

La eveniment au participat domnul Lucian Romașcanu – Ministru al Culturii și Identității Naționale, membrii ai Ambasadei Japoniei în România precum și reprezentanți ai companiilor JTI, TAKENAKA, URASENKE CHADO TRADITION și MILLIEME, companii care au contribuit la realizarea camerei de ceai. 

Impresionată de interesul existent în România pentru tradițiile nipone, doamna Akie Abe a apreciat faptul că „atât de departe de Japonia, oamenii învață cultura noastră și, în mod special, Ceremonia Japoneză a Ceaiului”. La rândul său, ministrul Romașcanu s-a declarat extrem de onorat de vizita oaspeților niponi în România și a apreciat sprijinul partenerilor privați în realizarea Camerei de ceai, un „proiect de succes al MNAR” ce constituie o primă etapă în amenajarea viitoarei Galerii de Artă Orientală a muzeului. 

Ceremonia ceaiului a fost oficiată de către Mihoko Tsutsumi, maestră de ceremonia ceaiului și director Urasenke – filiala Paris, ajutată de membrii grupelor de ceai Chado Urasenke Tankokai România și Chado Urasenke Tankokai România Luminiș. 

Ceremonia ceaiului marchează nu doar formal un moment al zilei, ea prilejuiește practicarea disciplinei și a relaxării prin meditație, valori fundamentale ale culturii tradiționale japoneze, sub directa îndrumare a unui maestru. Până la deschiderea Galeriei de Artă Orientală, camera de ceai va găzdui evenimente speciale organizate de cele două asociații Urasenke România.