În premieră la TVR 1: docudrama în 6 episoade „În spatele frontului” jpeg

În premieră la TVR 1: docudrama în 6 episoade „În spatele frontului”

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 8 noiembrie 2018

Personaje memorabile, documente rare, reconstituiri de excepţie, în „Neutralitatea”, primul episod al docudramei „În spatele frontului”. Din 4 noiembrie, TVR 1 a lansat proiectul „În spatele frontului”, o serie de documentare care aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute, petrecute în timpul Primului Război Mondial. 

  În 2018, Televiziunea Română continuă realizarea şi difuzarea proiectului editoarial prin care sărbătoreşte cel mai important eveniment din istoria României moderne, Centenarul Marii Uniri. Din 4 noiembrie, duminica, de la ora 19.00, TVR 1 prezintă În spatele frontului, un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. 

pietrosita 1 jpg jpeg

  În spatele frontului face portretul unei epoci tumultoase, aflată în degringoladă, o perioadă la capătul căreia ordinea mondială se schimbă definitiv. Amfitrionii seriei, lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi Mihai Constantin, jurnalist TVR, aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute publicului, petrecute în timpul Primului Război Mondial. 

interior1 jpg jpeg

  „De regulă, trecutul îşi găseşte două destinaţii: decartarea în pubela uitării sau sobrietatea mitică de muzeu. Cred că TVR a reuşit ceva fantastic cu cheia în care povesteşte întâmplări de acum 100 de ani Ïn spatele frontului". Readuce la viaţă, ca într-un roman de cea mai bună calitate, personaje care au conturat şi ele destinul României de acum un centenar. Şi o face firesc, în ritm de relatare reportericească şi într-o lumină vecină cu cinematografia de cea mai bună calitate. Naraţiunea te absoarbe şi te obligă să iei partea cutărui spion sau să te încrunţi la faptele vreunui trădător, să fii uimit de aspecte biografice mai puţin popularizare din rândul scriitorilor, pictorilor şi a oamenilor de cultură care au luptat pe front, să trăieşti parcă într-un Bucureşti ocupat de germani şi să disperi că stramoşii noştri de acum un secol, numai pentru a renaşte mai întregiţi ca niciodată. A fost palpitant să filmăm docudrama În spatele frontului şi este palpitant să urmăreşti cele şase episoade, ştiind că faptele descrise acolo s-au şi petrecut în realitate. E televiziune de cea mai bună calitate”, spune Mihai Constantin, jurnalist TVR. 

In spatele frontului 4 jpg jpeg

  „Date fiind misiunea şi profilul consacrat al TVR de a informa şi educa, implicarea în acest proiect a fost una firească şi legitimă din perspectiva simbolismului istoric. Postul public de televiziune se află într-o poziţie privilegiată pentru a-și asuma un asemenea proiect de anvergură, unul care încearcă să surprindă dintr-o multitudine de perspective participarea României la Marele Război și calea anevoioasă spre Marea Unire. Politicul nu va lipsi, dar atenţia noastră se va îndrepta spre multitudinea de experienţe ale românilor în drumul spre Unire, de la soldaţii din tranşee sau căzuţi în prizonierat, la civilii aflaţi de o parte sau de alta a frontului, de la drama vieţii sub ocupaţie, la speranţa adusă de victoriile din 1917 sau de misiunea Berthelot. Totul în încercarea de a surprinde, evitând verdictele facile, cât de complicată este experienţa unei naţiuni prinse în încleştarea războiului total” consideră lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti. 

  „Din punct de vedere artistic, cea mai mare provocare a fost reconstituirea exterioarelor de epocă şi redarea cu fidelitate a atmosferei începutului de secol XX, precum şi a scenelor de război, care au pus la încercare întreaga echipă”, sunt de părere realizatorii. 

In spatele frontului filmari jpg jpeg

  Sute de ore de filmare, cele mai multe realizate pe timpul nopţii, la care au participat actori renumiţi, dar şi amatori, care au învins oboseala şi frigul. Filmările acestui primului episod al seriei – Neutralitatea - au fost realizate la Palatul Peleş din Sinaia, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi la Remiza Mogoşoaia. 

  Episodul 1 – Neutralitatea – 4 noiembrie 

Vara anului 1914.

Întreaga Europă pare un imens joc de domino. Focul tras la Sarajevo declanşează căderea pieselor. România este prinsă între cele două blocuri militare aflate în conflict. Cu o casă domnitoare de origine germană, dar cu o ţară profund legată de Franţa, România trebuie să se hotărască de partea cui se situează. Timp de doi ani, între 1914 – 1916, pe teritoriul României neutre, s-a purtat un război secret între Antanta şi Puterile Centrale. Fiecare tabără încerca să influenţeze decizia românilor. Spioni, trafic de informaţii, promisiuni teritoriale, negocieri, tensiuni şi incertitudini erau la ordinea zilei în Bucureştiul lui 1914.

  Episodul 2 – La Arme! – 11 noiembrie 

  TVR 1 prezintă în premieră „La Arme!”, al doilea episod al docudramei În spatele frontului, producţie difuzată şi de TVR Internaţional şi TVR Moldova. 

  După doi ani de tatonări, România decide să intre în război de partea Antantei. Cu o armată neinstruită, slab dotată, România nu putea face faţă noului tip de război care măcina Europa. Lupta pe două fronturi, generali care făcuseră fapte de vitejie doar în saloane şi birouri, lipsa armelor moderne, toate acestea au dus inevitabil, la înfrângeri dureroase. 

 Calendarul complet

4 noiembrie, ora 19.00 - episodul 1 - Neutralitatea Click aici pentru a viziona primul episod

11 noiembrie, ora 19.00 - episodul 2 - La arme!

18 noiembrie, ora 19.00 / episodul 3 - Bucurestiul sub ocupatie

25 noiembrie, ora 19.00 - episodul 4 - Misiunea franceza

2 decembrie, ora 19.00 - episodul 5 - Eroi si tradatori

9 decembrie, ora 19.00 - episodul 6 - Prizonieri de razboi

„În spatele frontului” este un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Coordonator proiect Cristina Leorenţ

Scenariul şi regia Ruxandra Tuchel

Scenografia Viaceslav Vutcariov

Producător Ioana Mureşan

Director de imagine şi editor imagine Silviu Andrei