IICCMER anunţă lansarea unui volum inedit: Agenţi de influenţă ai Securităţii din exilul românesc jpeg

IICCMER anunţă lansarea unui volum inedit: Agenţi de influenţă ai Securităţii din exilul românesc

📁 Carte
🗓️ 4 octombrie 2013

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) vă invită la evenimentul de lansare a volumului Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exilul românesc, semnat de Dinu Zamfirescu, care va avea loc pe 9 octombrie 2013 începând cu orele 17.00, la Jockey Club Român, str. Episcopiei, nr. 9, sect. 1, Bucureşti.

Exilul românesc a reprezentat o preocupare constantă pentru autorităţile politice de la Bucureşti, deoarece criticile acestuia la adresa totalitarismului afectau grav imaginea României în străinătate. Pentru a destabiliza diaspora, Securitatea a recurs la „cârtiţe”, agenţi recrutaţi chiar din membrii acesteia. Documentele din arhiva CNSAS cuprinse în volumul de faţă dezvăluie acţiunile regimului comunist împotriva exilului, desfăşurate prin intermediul a trei astfel de agenţi:Virgil Veniamin, Eftimie Gherman şi Pamfil Şeicaru. Operaţiunile lor de influenţare au avut, în multe cazuri, rezultatele scontate – au dezinformat, au fracţionat iniţiative de grupare a exilului, au încurajat şi au întreţinut intrigi şi vanităţi. Cei interesaţi de subiect pot afla detalii despre metodele prin care Securitatea încerca să-i combată pe românii din străinătate ce criticau conducerea totalitară, de la tentativele de compromitere a opozanţilor mai virulenţi, la menţinerea insidioasă a unui aşa-zis „dialog cu ţara”, totul în scopul de a anihila acţiunile exilaţilor.

Alături de autor, în cadrul evenimentului moderat de Liviu Tofan, vor lua cuvântul Zoe Petre, Neagu Djuvara şi Stelian Tănase.

Volumul Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exilul românesc poate fi achiziţionat de la Jockey Club Român, în ziua lansării, sau prin comandă online, la adresa:http://www.polirom.ro/catalog/carte/cirtitele-securitatii-agenti-de-influenta-din-exilul-romanes-5106/ 

Despre autor

Dinu Zamfirescu a fost deţinut politic, figură marcantă a exilului românesc după plecarea din ţară, în 1975, autor a numeroase articole şi studii publicate în presa exilului românesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Românesc). A fost corespondentul la Paris al postului de radio BBC, secţia română, timp de 14 ani. Iniţiator, împreună cu Radu Câmpeanu, al primei Asociaţii a Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu sediul la Paris. A fost professor de drept în cadrul Academiei Créteil, Franţa. A deţinut funcţia de preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc de la înfiinţare, în 2003, până în 2010, iar actualmente este preşedintele Consiliului Ştiinţific în cadrul IICCMER şi membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.