IICCMER aduce la Târgul de carte Gaudeamus un muzeu al dictaturii comuniste jpeg

IICCMER aduce la Târgul de carte Gaudeamus un muzeu al dictaturii comuniste

Prezent pentru prima dată la târgul internaţional de carte Gaudeamus, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc își transformă spaţiul expoziţional într-un muzeu al dictaturii comuniste.

În perioada 21 – 25 noiembrie, vizitatorii standului IICCMER, situat la etajul 1, Pavilionul Central Romexpo, vor avea parte de o experienţă inedită-o călătorie în timp, în trecutul recent al României, în inima sistemului concentraţionar comunist, unde vor putea fi martorii sistemului de teroare instituit în perioada 1945-1989.

Cei care vor trece pragul standului IICCMER vor putea vedea cum arăta interiorul unei celule de penitenciar și o groapă comună în care erau aruncate trupurile opozanţilor regimului comunist, executaţi sumar de către Securitate.

IICCMER aduce în acest spațiu expozițional unic obiecte autentice din închisorile comuniste:o uşă din zarca Aiudului, unelte din turnătoria Penitenciarului de la Aiud, un pat de celulă de la Jilava și alte artefacte simbolice care vor prilejui vizitatorilor o adevărată incursiune în practicile regimului de exterminare lentă, fizică şi psihică a opozanţilor, prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare, condiţii inumane de trai şi lipsa asistenţei medicale.

Experiența va fi completată de proiecții, imagini și materiale tipărite care vor recrea, cu argumente vizuale, istoria opresiunii comuniste, prin intermediul principalelor arii de activitate ale institutului:campaniile de arheologie contemporană, analiza sistemului represiv, studierea exilului românesc, investigarea politicilor sociale din vremea dictaturii ceauşiste.

Experți IICCMER specializați în aceste domenii vor fi prezenți la stand pentru a discuta cu cei interesați despre desfășurarea și descoperirile realizate în cadrul proiectelor pe care le coordonează.

Standul IICCMER (stand 239, nivel 4.50) este deschis zilnic între 21-25 noiembrie, între orele 10.00-20.00.