ICR Viena şi creart prezintă: Expoziţie de instrumente muzicale tradiţionale româneşti jpeg

ICR Viena şi creart prezintă: Expoziţie de instrumente muzicale tradiţionale româneşti

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 martie 2015

Sediul Institutului Cultural Român de la Viena găzduieşte în perioada 31 martie – 2 aprilie o expoziţie de instrumente tradiţionale româneşti din colecţia privată a prof. univ. Ovidiu Papană. Vernisajul are loc în data de 31 martie, la ora 19.00, fiind marcat printr-o serie de demonstraţii realizate de profesorul Ovidiu Papană cu instrumentele expuse. De asemenea, publicul prezent la eveniment va asista la un program muzical în interpretarea solistei Lavinia Goste, acompaniată la vioară de Marius Zorilă.

Colecţia de instrumente cuprinde atât piese tradiţionale unicate şi restaurate, cât şi obiecte reconstituite în urma cercetării etnografice de teren. La Viena vor fi itinerate aproximativ 100 de instrumente tradiţionale cum ar fi:vioara cu „teluri“, vioara cu goarnă, tilinca, fluierul „cimpoieşesc“, „duduroniu“ (taragotul fără clape), fluierele îngemănate, cimpoiul, ocarina.

Ovidiu Papanăa fost profesor la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, fiind un important culegător şi teoretician al folclorului muzical românesc. Este o personalitate recunoscută în spaţiul austriac, cercetările sale fiind apreciate de instituţii de specialitate din domeniu, precum Muzeul de Etnografie şi Institutul de Etnografie şi Folclor din cadrul Universităţii de Muzică din Viena. Totodată, este un pasionat colecţionar de instrumente muzicale tradiţionale, pe care le-a  prezentat la numeroase manifestări de specialitate.

Pe lângă activitatea de solist instrumentist, Marius Zorilăeste dirijorul Orchestrei Naţionale „Valahia“, formată din tineri muzicieni, studenţi la Conservator sau absolvenţi de studii muzicale.

Absolventă aAcademiei de muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Lavinia Gosteeste interpretă de muzică populară, lansându-se pe piaţa muzicală odată cu obţinerea premiului I la festivalul „Vară, vară, primăvara“ din Sibiu şi a Marelui Premiu „Maria Lătăreţu“ la Târgu Jiu. Înanul 2009 a lansat primul album.

Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cucreart– Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.

Intrarea este liberă.