„Hitchcock”: povestea unui mariaj jpeg

„Hitchcock”: povestea unui mariaj

📁 Recomandări de film
Autor: Irina Manea
🗓️ 26 februarie 2013

„Dacă un om bun ar face un film horror?”, o întreabă Alfred Hitchcock pe soţia sa Alma Reville în ingenioasa dramă a lui Sacha Gervasi, dramă despre realizarea uneia dintre cele mai importante producţii cinematografice ale tuturor timpurilor, „Psycho”.

Pe lângă răspunsul oferit de însuşi filmul în cauză, reconstituirea propusă de Gervasi şi bazată pe relatarea din 1990 a lui Stephen Rebello, „Alfred Hitchcock and the Making of Psycho” este în esenţă povestea unui mariaj care a adus împreună un geniu artistic, dar lipsit de frumuseţe, şi o fiinţă firavă, dar plină de devotament. Anthony Hopkins şi Hellen Mirren interpretează cu pasiune rolurile partenerilor de viaţă şi de artă, a căror uniune este brusc ameninţată atât de vicisitudinile financiare, cât şi de tentaţiile blonde de pe platoul de filmare, de care regizorul devine obsedat.

După succesul pe care îl are cu „North by Northwest”, Hitchcock îşi îndreaptă atenţia spre scandalosul, şocantul şi macabrul personaj al lui Robert Bloch, Psycho;exploatarea acestuia i-ar putea aduce regizorului un succes răsunător în lupta cu francezul Henri-Georges Clouzot care îl umbreşte puţin după lansarea peliculei „Les Diaboliques”. Cum studiourile Paramount nu susţin ideea lui Alfred, soţii Hitchcock sunt nevoiţi să îşi maximizeze propriile resurse şi să găsească refugiu unul în celălalt. Este explorată pe parcurs tensiunea crescândă din mariaj, magistral sintetizată într-o replică acidă a Almei:„Cândva eu eram şefa ta!”, subliniind rolul hotărâtor pe care l-a avut în definirea carierei artistului. Versiunea poveştii captivează prin amestecul de dramatism şi umor sau de istorie şi fantezie. În cinematografele de la noi începând de la 1 martie.