Hercule, între erou și mercenar jpeg

Hercule, între erou și mercenar

📁 Recomandări de film
Autor: Irina Manea
🗓️ 30 aprilie 2014

Vara acestui an se anunță incendiară pentru împătimiții faimosului Hercule, care reapare într-un film de acțiune-aventură avându-l ca protagonist pe Dwayne Johnson (cunoscut din „Regele-scorpion”). Noua versiune a poveştii se inspiră atât din miturile clasice, cât și din romanul grafic Hercules:The Thracian Wars al lui Steve Moore.

Cu toții cunoaștem legenda lui Hercule și a celor douăsprezece munci ale sale. Ei bine, în varianta regizată de Brett Ratner, povestea începe după terminarea faimoaselor sarcini, într-un moment când personajul nu mai este eroul legendar de altădată. Bântuit de amintirea unei fapte teribile din trecutul său, Hercule călătorește prin toată Grecia punând la dispoziție serviciile sale de mercenar. Alături de cinci tovarăși, se folosește de reputația sa pentru a-și intimida adversarii. Dar când liderul ospitalier al Traciei și fiica sa îi cer ajutorul pentru a învinge o căpetenie care semăna groază în regiune, Hercule își dă seama că trebuie să redevină eroul de odinioară, retrăindu-și încă o dată propriul mit.

De-a lungul timpului am avut ocazia să vizionăm nenumărate versiuni ale lui Hercule, de la filmul cu Lou Ferrigno din 1983 până la binecunoscutul serial din anii ’90 avându-l ca protagonist pe Kevin Sorbo. Așadar, cu ce este diferită noua variantă? Filmul rămâne în multe aspecte fidel mitului, numai că psihologia personajului suferă o mică turnură:când îl întâlnim pe Hercule, acestuia nu-i pasă de originile sale sau de aura legendară, pentru că nu are esențialul – familia. Potrivit actorului principal, scopul a fost realizarea unui echilibru între o versiune originală a poveștii și omagiul adus dintotdeauna eroului. De asemenea, creatorii filmului au urmărit să se axeze mai puțin pe brutalitatea propriu-zisă, cu care ne-am obișnuit de la „Gladiatorul” sau „300”, și mai mult pe consecințele violenței. Desigur că luptele nu vor lipsi, dar acestea se vor subsuma intențiilor și pasiunilor din spatele activității personajului. Rămâne de văzut dacă vom reuși să empatizăm cu Hercule în noua sa misiune. În cinematografe, din luna iulie.