Germania datorează BNR peste 18 miliarde de euro, din 1939 jpeg

Germania datorează BNR peste 18 miliarde de euro, din 1939

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Mihaela Stoica
🗓️ 20 august 2010

Statul german datorează României 18 miliarde de euro în urma unui contract încheiat în 23 martie 1939 prin care Bucureştiul se obliga să livreze Berlinului diverse mărfuri, informează Adevărul.ro

România şi Germania au încheiat în 23 martie 1939 un contract de Clearing, prin care prima se obliga să livreze celei de a doua diverse mărfuri, pentru care plătea cu 10% mai mult decât valoarea medie a preţurilor mondiale.

Contractulprevedea că Germania trebuia să plătească  în mărci germane imperiale către BNR, care achita apoi în lei româneşti către exportatori.

Plăţile au mers bine până în 1943, când Germania a început să întârzie livrarea banilor. Astfel, în iunie 1944, BNR a înştiinţat Banca Reglementelor Internationale de la Basel că Germania avea restanţe la contractul de Clearing de 545 milioane RM (Reichsmark – mărci imperiale germane). Germania a continuat însă să acumuleze datorii către România, astfel că s-a ajuns în final la o restanţă de 1, 3 miliarde RM.

În ciuda restanţelor la plată, România a continuat să livreze mărfuri Germaniei chiar şi după 23 august 1944, când a trecut de partea Aliaţilor în Al Doilea Război Mondial.

Germania nu şi-a plătit nici astăzi datoria care ajunge la 18, 8 miliarde de euro.