Fotografie documentară și artă de intervenție la Balkanik Fest jpeg

Fotografie documentară și artă de intervenție la Balkanik Fest

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 9 septembrie 2016

În cele 3 zile de festival, la Grădina Uranus, vor putea fi văzute 2 expoziții permanente de fotografie documentară – Ultima Transhumanță/The Last Transhumance, o selecție de fotografii din cadrul proiectului etnografic și sociologic despre dispariția unui stil de viață al ciobanilor din Europa, realizat de Dragoș Lumpan pe o perioadă de 9 ani, cu 50, 000 de km străbătuți în 6 țări, 100.000 de fotografii și 100 de ore de înregistrări audio și București Demolat de Cristian Bonciocat, o arhivă de imagini cu potențial de instrument de recuperare culturală a Bucureștiul ca sit urban cu identitate. 

Cu sprijinul:Sensiblu și ADVS

FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ-DOUĂ PROIECTE

Design expoziție/ Ciprian N. Isac-Atelierul de grafică

1. ULTIMA TRANSHUMANȚĂ/ THE LAST TRANSHUMANCE

Unii ciobani merg zi de zi cu oile, sute de kilometri într-un an, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-comic. Şi totuşi îi întâlnim din când în când. (Dragoș Lumpan) http://transhumance.ro/

2. BUCUREȘTI DEMOLAT-Arhive neoficiale de imagine/ DEMOLISHED BUCHAREST-Unofficial archive images

Dincolo de capitalul său nostalgic, arhiva aceasta devine un instrument de lucru cu funcție de recuperare culturală, de reparație morală ce s-ar mai putea aduce azi porțiunii trupului de oraș afectat (aproximativ o cincime), și călăuză în achiziția de noțiuni elementare legate de tipuri arhitecturale, stiluri, ornamentică, stratigrafia unui sit urban cu identitate. 

3. B cause-Colaj de cauze globale, realizat de Creionetica.

Conceptul ”B Cause” este un dialog vizual între lupta pentru o cauză și plăcerea de a descifra arta colajelor. Universul colajelor este unul suprarealist, reprezentând pulsul și culoarea subiectelor societății în care trăim. Ele ne conturează sistemul nostru de valori și idealul colectiv, care sunt în continuă transformare. Justiția socială, drepturile omului, protecția mediului, libertatea presei și egalitatea de șanse sunt teme încă controversate la mai bine de 70 de ani după ce au fost oficial adoptate. Laitmotivul expoziției sunt legumele și inspirația este dată de tema ONU pentru 2016:“Anul internațional al semințelor și legumelor”, care ne invită la un stil de viață sănătos.