Fort 13 Jilava găzduieşte expoziţia “Starea de Excepţie I” jpeg

Fort 13 Jilava găzduieşte expoziţia “Starea de Excepţie I”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 1 februarie 2012

“Starea de Excepție I” este cea mai recentă intervenție artistică de tip instalație a lui Alexandru Potecă, expoziție care a debutat în decembrie anul trecut și care mai este deschisă publicului până în data de 1 martie 2012. Miza proiectului este dobândirea unei priviri critice asupra fortului 13, ca loc al memoriei colective.

Alexandru Potecă construieşte un anti-memorial, pretext pentru a reflecta asupra trecutului marcat de stări de excepţie şi posibilităţilor şi limitelor muzeificării sale. În viziunea artistului, obiectele universului intim uman se dezic de individualitate și devin autonome și inaccesibile. Expoziția mizează pe contestarea istoriei oficiale și trăirea autentică, la fața locului, a abuzurilor sărvârșite în stare de excepție – un termen care în literatura juridică face referire la situaţiile istorice în care modul de guvernare depășește limitele juridice, favorizând absolutismul.

La ora actuală, Fortul 13 Jilava nu poate fi vizitat fără aprobare, neexistând o cale de acces separată de penitenciar. Expoziția curentă a făcut posibilă vizitarea fortului, aflat într-o stare avansată de deteriorare.  La organizarea expoziției şi lucrările de reparație ale fortului au contribuit deținuții penitenciarului.

Sursa:http://www.artmark.ro