Filmul documentar «Wild Carpathia   Seasons of Change», prezentat în premieră la sediul ONU jpeg

Filmul documentar «Wild Carpathia - Seasons of Change», prezentat în premieră la sediul ONU

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 29 iunie 2017

ICR New York, în colaborare cu Misiunea Permanentă a României la ONU, a organizat premiera nord-americană a celui mai recent episod al filmului documentar "Wild Carpathia", intitulat "Seasons of Change" (Anotimpurile schimbării), la ONU, în sala Trusteeship Council Chamber. 

În deschiderea evenimentului, au susținut alocuțiuni Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, Președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson, precum și realizatorul documentarului "Wild Carpathia", Charlie Ottley, informează un comunicat al ICR New York.

Proiecția filmului a fost precedată de un mesaj video al Alteței Sale Regale Prințul de Wales, moștenitorul Coroanei Britanice și promotor activ al patrimoniului și valorilor tradiționale românești.

Cu această ocazie, ambasadorul Ion Jinga a subliniat legătura simbiotică dintre evoluția poporului român de-a lungul veacurilor și mediul natural în care a avut loc această evoluție: "Ca și oceanele, pădurile și munții sunt o parte esențială a moștenirii spirituale și identității culturale a umanității. În copilărie, am auzit de la bunicii mei, într-un sat de la poalele Carpaților, metafora 'codrul este frate cu românul', care vine din îndepărtatul Ev Mediu și încapsulează în ea o parte din esența istoriei poporului român. Ca locuitori ai unei țări a cărei structură socială, culturală și economică s-a constituit în jurul munților și a pădurilor, și a căror strategie de apărare în fața năvălitorilor străini consta adesea în retrageri în pădurile sălbatice ale Carpaților, de unde declanșau apoi contra-atacuri devastatoare, ceea ce le-a permis să își păstreze întotdeauna libertatea, românii sunt legați genetic de munți și de păduri. “Wild Carpathia” este o poartă către paradis. De la sate și comunități ce prosperă grație conservării și ecoturismului, la locuințe neolitice în peșteri, de la piscuri îmbrăcate în zăpadă la biserici de gheață, filmul prezintă o față nemaivăzută a României, România profundă, care transcende peste timp. Acest film surprinde, deopotrivă, caracterul unic al unui ecosistem excepțional, care merită și trebuie păstrat în toată splendoarea sa, în beneficiul generațiilor viitoare".

06 27 17 Wild Carpathia 2039 jpg jpeg

La rândul său, președintele Adunării Generale a ONU, domnul Peter Thomson – fost reprezentant permanent al Republicii Fiji la ONU, apropiat prieten și susținător al intereselor Românei la organizația mondială - a declarat: "Două evenimente majore au marcat schimbarea de abordare la nivel global în ceea ce privește paradigma dezvoltării — Acordul de la Paris, privind combaterea schimbărilor climatic, și Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, ambele adoptate de către liderii politici ai planetei în anul 2015. În țara mea, Fiji, reciful de corali și oceanul sunt elemente definitorii ale existenței comunităților locale. În România, aceste elemente identitare sunt reprezentate de Munții Carpați și de păduri. Împreună, ele reprezintă garanția continuității vieții pe planetă și este vital să le protejăm. Îmi doresc ca, într-o zi, să vizitez România și să cunosc în mod direct locurile și oamenii prezentați în acest film și despre care ambasadorul român la ONU mi-a vorbit cu multă pasiune".

06 27 17 Wild Carpathia 2057 jpg jpeg

Nu în ultimul rând, mesajul video transmis de Alteța Sa Regală, Prințul Charles, s-a constituit într-o pledoarie fermă în favoarea conservării patrimoniului natural românesc, reprezentantul Casei Regale britanice arătând că: "Aceste păduri sunt o sărbătoare a biodiversității, fiind excepțional de bogate în faună și floră, ceea ce face Munții Carpați românești o comoară naturală neprețuită într-un continent care și-a distrus de mult cea mai mare parte a zonelor sale sălbatice. Ceea ce România posedă încă a devenit extrem de rar, pentru că multe țări europene nu mai au deloc păduri virgine".

06 27 17 Wild Carpathia 2059 jpg jpeg

Ultimul episod al seriei "Wild Carpathia — Anotimpurile schimbării" urmărește transformările peisajului din Carpați — de la ruginiul toamnei, trecând prin zăpezile iernii, până la sosirea primăverii — și elogiază frumusețea fără egal a naturii, într-o lume a culorilor vii și a tradiției păstrate nealterată peste veacuri. "Wild Carpathia — Seasons of Change" explică, totodată, importanța conservării ultimelor zone sălbatice din Europa, a neprețuitelor comori pe care aceasta le ascunde și surprinde fragilitatea unor ecosisteme unice, habitatul lupilor, râșilor și al celei mai numeroase populații de urși din Europa, care merită să fie conservate pentru generațiile viitoare.

06 27 17 Wild Carpathia 2034 jpg jpeg

Această proiecție face parte din strategia Misiunii Permanente a României la ONU de promovare a imaginii, valorilor și potențialului țării noastre, în contextul campaniei pentru ocuparea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021. Alegerea momentului organizării acestui eveniment nu este întâmplătoare, pentru că aceasta vine în continuarea a două reuniuni deosebit de importante desfășurate recent la New York și dedicate protecției patrimoniului natural al planetei: Summit-ul ONU privind conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor și Forumul ONU privind pădurile. La evenimentul românesc, au participat peste 300 de invitați, printre care Președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson, ambasadori și diplomați acreditați la ONU, înalți funcționari și membri ai Secretariatului organizației.

06 27 17 Wild Carpathia 2063 jpg jpeg