Filme mari pentru cei mici/ VIDEO jpeg

Filme mari pentru cei mici/ VIDEO

Vremurile sunt încă neprietenoase cu cinematografia – sălile de cinema sunt goale, iar majoritatea filmărilor pentru producții noi au fost amânate. Asta nu înseamnă că filmul nu poate face parte din viața noastră. Internetul ne oferă numeroase platforme online, iar televiziunile au pregătit programe speciale, cu filme de calitate, clasice, premiate, sau chiar ultimele noutăți dinaintea pandemiei. Şi pentru că Ziua Copilului este, chiar şi în timpurile pe care le trăim, o oază de bucurie, de seninătate, am făcut o selecţie de pelicule numai bune să ne ducă înapoi în copilărie.

În căutarea istoriei pierdute  

Aventură, mister, pasiune și... istorie, istorie, istorie. Iată componentele magice ale seriei Indiana Jones. Cele patru filme care îl au în prim-plan pe șarmantul profesor de arheologie Dr. Henry Walton „Indiana” Jones Jr. au fost produse de către George Lucas (părintele Star Wars) ca un omagiu adus aventurierilor anilor ’30 – de altfel, acțiunea primelor trei filme este plasată în această perioadă.   

Indiana Jones și ultima cruciadă și Indiana Jones și templul morții sunt două dintre filmele pe care le puteți viziona pe Netflix. Dacă în primul, Indy trece prin mai multe peripeții în căutarea Sfântului Graal, în cel de-al doilea, profesorul, interpretat de Harrison Ford, se aventurează în nordul Indiei, unde în tunelurile unui palat antic găsește un grup de adepți ai zeității hinduse Kali, care realizau ritualuri de închinare prin sacrificiu uman. Filmele sunt captivante și dinamice, doar sunt regizate de Steven Spielberg, iar bucățile de istorie reală se regăsesc din belșug – trebuie doar, asemenea unui arheolog iscusit ca Indiana, să le căutăm cu atenție.   

Îmblânzitorul de vânt  

William Kamkwamba este un adolescent din Kasungu, Malawi, care nu își dorește altceva decât să învețe. Foametea și lipsa apei sunt în Africa o constantă, așa că n-a fost de mirare când acestea au lovit din nou, iar familia lui William n-a mai avut bani să îl trimită la școală. Văzând situația gravă în care se află localitatea, când orice avea viață se afla în pragul morții, adolescentul și-a pus la bătaie cunoștințele și pasiunea pentru electricitate și reciclare și a venit cu un plan salvator: realizarea unei turbine eoliene care să ofere electricitate.  

Pentru a trece însă de la stadiul de idee la prototip avea nevoie de piesele bicicletei tatălui său, singura bicicletă din sat, și, deci, singurul atu al familiei. The Boy Who Harnessed the Wind a apărut în 2019 și are la bază memoriile protagonistului. Pelicula, care poate fi vizionată pe Netflix, este o oglindă a unei părți a lumii ce ne pare îndepărtată și care se confruntă zilnic cu problema supraviețuirii.   

Corgi, căței dinastici  

Povestea de dragoste dintre Regina Elisabeta a II-a și cățeii din rasa Corgi a început încă din copilărie, când, văzând cât de tare îi îndrăgește, tatăl ei, Regele George al VI-lea, l-a adus acasă pe Dookie, în 1933. Și de aici iubirea pentru acești căței mici și grăsuni a molipsit toată familia: în 1939, Regina Elisabeta I l-a adoptat pe Crackers, care i-a rămas companion până la sfârșitul vieții.   

În 1944, când a împlinit 18 ani, Regina Elisabeta a II-a a primit-o pe Susan, ea devenind prima căţeluşă din dinastia Corgi a monarhului britanic. Din 1952, de când a devenit regină, Elisabeta a avut peste 30 de corgi, care au însoțit-o zi de zi, chiar și la evenimente importante, povestea cățeilor regali ajungând chiar și pe coperta revistei „Vanity Fair”.   

Pe HBO GO puteți urmări The Queen’s corgi, o animație dedicată acestor patrupede zglobii, o peliculă care îl are în centrul acțiunii pe Rex, noul sosit la Palatul Buckingham. După un incident din timpul unui dineu cu președintele SUA, cățelul cade în dizgrația reginei și, trădat de unul dintre prietenii săi, ajunge pe stradă. Viața de cartier nu seamănă deloc cu cea de la Palat, iar Rex este disperat să ajungă din nou acasă, la regină.  

Roz. Pantera Roz  

Pantera Roz e bătrână, are deja 57 de ani de la debutul în cinematografie, însă e la fel de iubită ca la început. Așadar, din 1963, inspectorul Jacques Clouseau investighează, caută, urmărește infractorii care au atentat la siguranța panterei roz... diamantul. De atunci și până acum au apărut pe micile și marile ecrane nu mai puțin de zece filme și multe alte serii tv sau serii de animație.   

Două dintre ele, The Return of the Pink Panther (1975) și The Pink Panther Strikes Again (1976) sunt acum disponibile pe HBO GO. Tada-tada-tadatadatadadatadaaaaa-tadada – una dintre cele mai cunoscute coloane sonore parcă te și face să ți-o imaginezi pe frumoasa panteră, isteață, amuzantă și încrezătoare, a cărei apariție este așteptată cu sufletul la gură pe întreaga durată a peliculelor.  

Acest text a apărut în numărul 220 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 27 mai-26 iunie 2020, dar și în format digital pe paydemic.com

Cumpără Acum

H 220 jpg jpeg