Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 – 1918) png

Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 – 1918)

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 20 martie 2018

Marţi , 27 martie 2018, de la ora 18.00, va avea loc la sediul Institutul Cultural Român Budapesta din strada Izsó, nr. 5, sectorul XIV, Budapesta, prelegerea „Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 – 1918)” susținută de către istoricul Ştefania Dinu, director adjunct la Muzeului National Cotroceni. 

  Prelegerea va fi o trecere în revistă a principalelor evenimente legate de intrarea României în Primul Război Mondial (1916 – 1918) și a contribuției pe care familia regală a României a avut-o pe tot parcursul războiului. Vor fi aduse în prim plan momentele legate de intrarea României în război în august 1916, în urma hotărârii luate în cadrul Consiliului de Coroană de la Palatul Cotroceni, campania din 1916 încheiată cu ocuparea Bucureștiului și a jumătate din țară de către armatele Puterilor Centrale, retragerea în Moldova a familiei regale, guvernului și a principalelor instituții politice și administrative, reorganizarea armatei și campania victorioasă a anului 1917, pacea de la București din mai 1917 și activitatea sanitară și de asistență socială a reginei Maria pe front și în spatele frontului, alături de activitatea de Cruce Roșie. 

  Prelegerea este legată de prezența pe simezele ICR Budapesta a expoziției „Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 – 1918)” organizată de MNC în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, Arhivele Naționale ale României”, Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, Arhivele Militare Naționale Române, Colecția Daniel Obreja și se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. 

    

Ştefania Dinu

Absolventă a Facultăţii de Istorie, Secţia Istorie - Filosofie, Universitatea din Bucureşti, 1986 – 1991. Din iulie 2007 doctor în Istorie, Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti cu teza de doctorat cu tema „Viaţa cotidiană la Curtea Regală a României (1914 - 1947)”.

  Coordonarea în colaborare cu Liviu Brătescu a volumului „Monarhia în România - o evaluare: politică, memorie şi patrimoniu”. A participat la toate Colocviile de Istorie, Istoria Artei, Conservare-Restaurare şi Relaţii Publice organizate anual de Muzeul Naţional Cotroceni şi la sesiuni ştiinţifice organizate de alte muzee şi instituţii de cultură precum: Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Municipal Curtea de Argeş, Complexul Muzeal Goleşti, Complexul Muzeal-Târgovişte, Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand”. 

A realizat numeroase înregistrări radio şi tv, interviuri în presa scrisă, a publicat un număr de 90 de articole în volume şi reviste de specialitate.