Expoziţie la Roma cu lucrările lui Andy Warhol jpeg

Expoziţie la Roma cu lucrările lui Andy Warhol

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Raluca Alexandra Popescu
🗓️ 22 aprilie 2014

Începând de pe 18 aprilie şi până pe 28 septembrie, la muzeul Fondazione Roma-Palazzo Cipolla vor fi expuse 159 de lucrări de-ale lui Andy Warhol din colecţia privată a omului de afaceri Peter Brant.  Printre cele 158 de capodopere expuse se numără Blue Shot Marilyn care o înfăţişează pe actriţă împuşcată în cap. Această lucrare este una dintre cele mai vechi achiziţii de-ale lui Brant din colecţia de patru portrete realizate de Warhol cu acriţa americană.

Curatorii expoziţiei sunt Francesco Bonanni şi însuşi Peter Brant, care a fost introdus artistul pop-art în 1968 de către legendarul dealer de artă, Leo Castrelli, iar ulterior a devenit unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai săi. Peter Brant venea în mod frecvent în ”Fabrica” lui Warhol, faimosul studio din Manhattan prin care se peregrinau adesea artişti, oameni de afaceri şi diverse persoane care doreau să fie văzut în compania lui Warhol.

Retrospectiva din Roma se desfăşoară ca urmare a unei expoziţii de succes de la Palatul Reale din Milano, unde au fost atraşi peste 225.000 de vizitatori. Expoziţia aduce tablouri din întreaga perioadă de creaţie a lui Warhol, începând de la primele desene până la pânze cu arhicunoscutele cutii de supă Campbell.

Magnatul american Brant a început să achiziţioneze tablouri de-ale lui Warhol la vârsta de douăzeci de ani. Prima lucrare pe care a cumpărat-o în 1967 pentru suma de 500 $ era un desen cu o cutie de supă Campbell. Câteva luni mai târziu achiziţiona ”Blue Shot Marilyn” pentru suma de 5.000 $.

Astăzi, colecţia de picturi realizate de Andy Warhol a lui Brant, care include printuri cu preşedinţi ai lumii, vedete de cinema, cutii de supă şi alte iconuri americane este una dintre cele mai valoroase colecţii private.