Expoziție: „Eroi bistriţeni şi năsăudeni în Marele Război 1914 1918" jpeg

Expoziție: „Eroi bistriţeni şi năsăudeni în Marele Război 1914-1918"

📁 Primul Război Mondial
Autor: R.D.
🗓️ 19 iunie 2018

Miercuri, 20 iunie, de la ora 17, la Muzeul Bistrița, are loc vernisajul expoziției "Eroi bistriţeni şi năsăudeni în Marele Război 1914-1918", eveniment cultural realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud şi asociaţiile „Prospectorii Istoriei” şi „Exploratorii Transilvaniei”.

Data de 11 Noiembrie 1918 reprezintă momentul mult aşteptat, când se încheia oficial Primul Război Mondial, un conflict care a adus imense pierderi umane şi materiale tuturor părţilor implicate. Locuitorii bistriţeni şi năsăudeni originari din actualul teritoriu al judeţului Bistriţa-Năsăud au participat activ încă de la începutul conflagraţiei, din 1914, pe fronturile din Serbia, Galiţia, Italia şi Franţa. 

Anul 2018 marchează 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, expoziţia având un rol comemorativ şi un prilej de rememorare a numeroaselor destine frânte şi a miilor de pierderi umane suferite. În acest sens ca un semn de omagiu, expoziţia prezintă unitar numele eroilor căzuţi sau dispăruţi pe front, nume înscrise pe monumentele eroilor construite în diferite localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud. Pentru unii eroi simplele menționări de pe monumente sunt completate cu informaţii păstrate la Arhivele Naţionale. Expoziţia prezintă mai detaliat destinele a zece eroi originari de pe aceste meleaguri, participanţi activ şi care au avut un rol important în desfăşurarea evenimentelor. 

Manifestarea este completată expoziţional cu o serie de bunuri care au aparţinut personajelor evocate, dar şi cu numeroase obiecte contemporane evenimentelor, păstrate în colecţii particulare sau muzeale.  

a2 jpg jpeg
b1 jpg jpeg