Expoziţie de instrumente muzicale şi concerte, la Muzeul Enescu jpeg

Expoziţie de instrumente muzicale şi concerte, la Muzeul Enescu

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 25 octombrie 2010

O expoziţie cu instrumentele alese câştigătoare în competiţia Eufonia a lutierilor europeni, la Sofia, în 2009, şi concerte cu Alexandru Tomescu, Clara Cernat şi Thierry Huillet vor avea loc la Muzeul "George Enescu" din Capitală, de luni până pe 2 noiembrie, informează un comunicat.

Instrumentele alese câştigătoare în competiţia lutierilor europeni Eufonia 2009-categoriile vioară, violă, violoncel şi contrabas-vor fi expuse la Muzeul Enescu, în perioada 25 octombrie-2 noiembrie.

În deschiderea expoziţiei vor susţine un concert violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet, iar în încheiere, pe 2 noiembrie, Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Guarnieri-Catedrala, ce a aparţinut lui George Enescu. Muzicienii invitaţi vor discuta, de asemenea, despre proprietăţile unei viori bune, iar vizitatorii vor putea asculta sunetul instrumentelor câştigătoare din competiţia Eufonia 2009.

Lutierii Ivo Voykov, din Bulgaria, şi Silvian Rusu, din România, vor susţine, la rândul lor, un masterclass, marţi, despre arta construcţiei unei viori.

Proiectul Eufonia, derulat în 2009 şi 2010, este coordonat de Bulgaria, prin Primăria din Sofia, în parteneriat cu România, prin Fundaţia Art Production, şi Belgia, prin centrul Espace Formation. Proiectul urmăreşte creşterea interesului publicului pentru profesia de lutier şi realizarea de instrumente muzicale cu coarde în manieră artizanală şi este finanţat de Comisia Europeană prin programul Cultura 2007-2013. Evenimentul de la Muzeul Enescu este cofinanţat de Ministerul Culturii. Proiectul se află în ultima fază de derulare, ultima etapă fiind organizarea în Bulgaria, în noiembrie, a unui centru permanent de instruire a lutierilor.