Expoziția „Drumuri spre 1989  Europa Centrală și de Est 1939 89” jpeg

Expoziția „Drumuri spre 1989. Europa Centrală și de Est 1939-89”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 15 octombrie 2015

Peste 100 de fotografii, amintiri ale martorilor istoriei, primele pagini ale ziarelor și înregistrări ale transmisiunilor televizate ale celor mai importante evenimente care au avut loc în anul 1989 – iată doar câteva elemente ale expoziției plenare, care tocmai și-a făcut apariția în Piața Universității din București. Deschiderea expoziției intitulate „Drumuri spre 1989. Europa Centrală și de Est 1939-1989” a fost făcută miercuri 14 octombrie de către secretarul de stat în Ministerul Culturii al României, doamna Irina Cajal-Marin, în prezența ambasadorilor statelor REMS în România:Excelența Sa Ján Gabor, ambasadorul Republicii Slovace, Excelența Sa Botond Zákonyi, ambasadorul Ungariei în România, Excelența Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania și  Excelența Sa Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România. Din partea REMS a ținut un discurs profesorul Jan Rydel. 

Expoziția „Drumuri spre 1989. Europa Centrală și de Est 1939-89” prezentată în cadrul campaniei sociale și educaționale „Freedom Express”, prezintă diferitele moduri de îngrădire ale libertăților cetățenești în țările fostului bloc comunist și încercările de redobândire ale acestora. Un loc aparte a fost dedicat lucrurilor, care unesc și dezbină memoria societăților Europei Centrale și de Est referitoare la evenimentele, care au precedat căderea comunismului în Europa.  

Asemenea proiecte, precum expoziția “Drumuri spre 1989” sunt importante, pentru că arată ce s-a întâmplat în trecut și ajută la diferențierea binelui de rău, a bunăstării de sărăcie și suferință, a ceea ce este just de ceea ce este greșit – a subliniat secretarul de stat în Ministerul Culturii al României, doamna Irina Cajal-Marin în timpul ceremoniei de deschidere a expoziției. Ne bucuărm, că putem găzdui la București această expoziție, al cărei scop este de a aminti opiniei publice ororile regimului comunist cât și importanța libertății. Aceste lucruri ne permit să apreciem vremurile, în care trăim – a adăugat secretarul de stat.

Organizatorii expoziției au ales un loc extrem de potrivit pentru a o prezenta la București. Piața Universității este și a fost întotdeauna un loc cu o încărcătură deosebită pentru istoria română. Ea reprezintă chiar mai mult decât atât. Este un loc pe care îl vizitează studenții – generația, care spre deosebire de generația mea, nu este conștientă de faptul că, libertatea și democrația nu sunt lucruri date o dată pentru totdeauna – a observat Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania în România.

În schimb, președintele Comitetului de Conducere al Rețelei Europene Memorie și Solidaritate, prof. Jan Rydel a subliniat, că memoria istorică joacă un rol cheie în relațiile dintre popoare și trebuie tratată la nivel european. Percepția noastră a istoriei va fi întotdeauna diferită, ne va fi greu sau chiar imposibil câteodată de a găsi o expunere comună, însă trebuie să ținem minte cu toții să abordăm trecutul cu un mare respect pentru memoria istorică a altor popoare sau grupuri și să fim conștienți de faptul, că acest trecut are o importanță colosală pentru relațiile internaționale și problemele de natură istorică, sociologică și politică – a explicat prof. Rydel. 

Mă bucur că în 2014, la 25 de ani de la evenimentele care au avut loc în anul 1989, România a aderat la REMS, iar anul acesta am organizat împreună expoziția "Drumuri spre 1989"-a concluzionat ambasadorul Poloniei Marcin Wilczek.

Expoziția a fost instalată într-un loc nu numai simbolic, dar și foarte aglomerat. Nu departe se află o stație de autobuz. Sper că trecătorii vor găsi răgazul să se oprească pentru o clipă și să mediteze asupra trecutului și prezentului nostru comun-a adăugat  ambasadorul polonez. 

Expoziția va putea fi vizionată în Piața Universității din București până la  

31 octombrie.

Versiunea ei virtuală este accesibilă la adresa:http://1989.enrs.eu/exhibition.