Expozitia „Childhood  Remains and heritage“ la ICR Paris jpeg

Expozitia „Childhood. Remains and heritage“ la ICR Paris

Expozitia „Childhood. Remains and Heritage / Copilaria. Ramasite si patrimoniu“organizata in cadrul proiectului european omonim, finantat prin programulCultura 2007-2013, va fi prezentata, in cadrul unui itinerariu european sustinut de Institutul Cultural Roman, la Paris.

In perioada 12-30 septembrie 2012, Institutul Cultural Roman de la Paris va gazdui muzeul copilariei:un melanj inedit de obiecte, haine, povesti si jocuri. Organizatorii proiectului european sunt Muzeul National al Taranului Roman, Institutul Cultural Roman, Asociatia Artees (Franta) si Muzeul Lębork (Polonia), cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National din Romania. Itinerarea a inceput cu expozitia dechisa in luna iunie a acestui an la Londra.

Proiectul isi propune sa ofere „ocazia rara de a urmari si a participa (cu idei, obiecte si povesti) la realizarea unui muzeu virtual al copilariei. Muzeul va prezenta nu numai traditiile rurale, dar si pe cele urbane, nu numai trecutul indepartat, ci si pe cel recent, precum si prezentul in plina schimbare, cu scopul de a pune in valoare atat diferentele locale, cat si perceptia comuna in timp si spatiu asupra copilariei“ – Ioana Popescu, coordonatoarea proiectului european Childhood. Remains and Heritage, Director Cercetare MNTR

„Cat de mare poate fi un muzeu al copilariei? Poate sa incapa intr-un buzunar, sa ajunga pina la nori, sa taie lumea in doua, sa intre intr-o poveste, sa il agati pe umeras sau sa fie soptit in limba papelka, sa spunem. Un lucru e sigur, toti purtam cu noi un muzeu al copilariei, mereu cu usile deschise, de la povestea ursitoarelor pina la ingerii cu aripile taiate.“ – Lila Passima, curatoare

Dupa Londra (2-30 iunie 2012) si Paris (12-30 septembrie 2012), expozitia va fi itinerata, in organizarea Institutului Cultural Roman, la Madrid, Roma, Stockholm, Varsovia si Lębork (Polonia), proiectul urmand sa fie finalizat in aprilie 2013.

In Romania, Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti a gazduit, in cadrul aceluiasi proiect european, expozitiile:„Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh“ (14 martie – 15 aprilie 2012), „Lumea mica a celui mic“ (3 mai – 3 iunie 2012) si „Lucruri mici pentru nevoi mari“ (14 iunie – 19 august 2012), alte patru expozitii temporare fiind programate pentru urmatoarea perioada.