Exponatul lunii septembrie   'Fragmente de rocă lunară', in memoriam Neil Armstrong jpeg

Exponatul lunii septembrie - 'Fragmente de rocă lunară', in memoriam Neil Armstrong

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 septembrie 2012

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul micro-expoziţiei “Fragmentele de rocă lunară, aduse de misiunea Apollo 11, după prima aselenizare”, din cadrul proiectului “Exponatul lunii”, ce va avea loc miercuri, 19 septembrie 2012, începând cu orele 12.00, la sediul instituţiei din Calea Victoriei, nr. 12.Muzeul Naţional de Istorie a României a considerat necesar să-l omagieze pe Neil Armstrong, dar şi pe ceilalţi astronauţi care au făcut întrega lume să viseze. De aceea, exponatul lunii septembrie este reprezentat de globul de celuloid în care sunt încastrate patru mici fragmente de rocă lunară aduse de echipajul misiunii Apollo 11, în urma primei aselenizări (21 iulie 1969), pe acelaşi soclu cu fragmentele aflându-se un drapel tricolor care a fost dus pe Lună de astronauţii americani. Toate aceste au fost „dăruite poporului române de către preşedintele Statelor Unite, Richard Nixon”, în timpul vizitei acestuia în România (august 1969).

Însă acestea nu sunt toate mărturiile legate de cucerirea spaţiului aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României. În cadrul expoziţiei dedicată exponatului lunii septembrie, vizitatorii vor avea ocazia să descopere:imaginea care conţine transcrierea mesajelor de bunăvoinţă ale liderilor statelor lumii aflate pe discul de silicon lăsat pe lună de Neil Armstrong;o fotografie cu autografele lui Charles Conrad, Alan L. Bean şi Richard F. Gordon, membrii achipajului misiunii Apollo 12, oferită de astronauţi în timpul vizitei în România în 1970;un cub de celuloid cu un mesaj al lui Allan B. Shepard, comandantul misiunii Apollo 14;macheta unui modul lunar şi un colaj (efigia zborului Apollo 17, drapelul României şi autografele astronauţilor Eugene Cernan, Ronald E. Evans, Harisson Schmitt), oferite de Eugene Cernan cu prilejul vizitei în România în anul 1974.

Pe 25 august 2012, înceta din viaţă, la vârsta de 82 de ani, una din figurile emblematice ale secolului al XX-lea:astronautul Neil Armstrong, comandantul misiunii spaţiale Apollo 11 şi primul om care a pus piciorul pe Lună. Cuvintele spuse de el, pe 21 iulie 1969 („Un pas mic pentru [un] om, un salt uriaş pentru omenire”) au reprezentat punctul culminant al unei aventuri care a arătat ce poate face imaginaţia omenească, atunci când există voinţa şi cunoştinţele necesare.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 19 septembrie – 8 octombrie 2012 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.