Exponatul lunii la Muzeul Unirii: Liber Pater jpeg

Exponatul lunii la Muzeul Unirii: Liber Pater

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 11 ianuarie 2012

La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a avut loc, marţi, prezentarea exponatului lunii ianuarie, a statuetei Liber Pater. Evenimentul a deschis seria manifestărilor culturale din acest an. Conceptul de exponat al lunii este o idee care se regăseşte în foarte multe dintre muzeele lumii, este o piesă reprezentativă nu neapărat aleasă pe criterii [...]

Potrivit reprezentantului instituţiei, istoricul Liviu Zgârciu, evenimentul îşi propune să readucă în atenţia publicului o serie dintre cele mai importante bunuri culturale din patrimoniul muzeului albaiulian. Astfel, în fiecare lună a anului 2012 va fi expusă, într-un spaţiu special, câte o piesă de rezistenţă din colecţiile muzeului.

Pentru luna ianuarie a fost ales un spectaculos grup statuar roman cunoscut sub numele de Liber Pater. El a fost descoperit fragmentar între anii 1998-2000, în timpul campaniei arheologice desfăşurată în zona Partoş, aflată pe locul anticului Apulum.

De precizat că la deschiderea oficială va fi prezent şi cel care a descoperit grupul statuar, arheologul clujean Alexandru Diaconescu.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.