Exponatul lunii la MNIR: Steagul delegaţiei comunei Lupşa la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 jpeg

Exponatul lunii la MNIR: Steagul delegaţiei comunei Lupşa la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 noiembrie 2018

În contextul celebrării Anului Centenarului Marii Uniri, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune, în perioada 1 – 28 noiembrie 2018, un obiect cu o valoare istorică deosebită – steagul delegaţiei comunei Lupşa la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918.

Steagul tricolor care a însoțit delegaţia comunei Lupşa (jud. Alba), la Marea Adunare Națională care a avut loc la Alba Iulia, în 1918, are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul în partea superioară, galbenul la mijloc şi roşul în partea inferioară. Fiecare dintre culorile care compun pânza se termină în vârf cu câte un ciucure în culoarea respectivă. Ca element inedit, în vârful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hampă este legată o eşarfă tricoloră îngustă. Pânza steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Sebastian Clapă, unul dintre participanţii la Marea Adunare Națională. 

Afiș steagul de la Lupșa  MNIR jpg jpeg

Astăzi, steagul de la Lupșa face parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, fiind clasat în categoria Tezaur.

Steagul comunității din Lupșa este și subiectul cărții „Povestea unui steag tricolor”. Scrisă și publicată inițial în 1987 de către regretatul scriitor, realizator de emisiuni radio și publicist, Ioan Ion Diaconu și reeditată acum, la 100 de ani de la întâmplările din această istorisire, „Povestea steagului tricolor” va fi prezentată publicului în cadrul vernisajului, în compania fiicei autorului, jurnalista Mădălina Diaconu.

Micro-expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 1 – 28 noiembrie 2018, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00.