Exponatul lunii iulie la MNIR: carele miniaturale preistorice din lut de la Cuciulata și Tiream jpeg

Exponatul lunii iulie la MNIR: carele miniaturale preistorice din lut de la Cuciulata și Tiream

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 12 iulie 2018

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune, în perioada 5 iulie – 5 august 2018, două bunuri arheologice deosebite păstrate în colecțiile sale – carele miniaturale preistorice din lut de la Cuciulata (jud. Brașov) și Tiream (jud. Satu Mare). Vernisajul micro-expoziţiei, organizate în cadrul seriei „Exponatul lunii”, va avea loc joi, 5 iulie a.c., începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

Cele două care miniaturale preistorice din lut au fost descoperite la finalul anilor ’50 ai secolului trecut și au intrat în colecțiile MNIR, odată cu constituirea acestuia în deceniul al optulea al secolului al XX-lea. 

Afiș Exponatul lunii iulie 2018 MNIR Carele miniaturale din lut de la Cuciulata și Tiream Epoca Bronzului jpg jpeg

Carul miniatural de la Cuciulata (jud. Brașov) a fost descoperit în 1958, cu prilejul săpăturilor arheologice de salvare efectuate de Gh. Bichir, în contextul deschiderii unei cariere de piatră de var. Piesa, rară prin caracteristicile sale și starea de conservare, având doar o analogie cunoscută până în prezent, se încadrează din punct de vedere cronologic, pe baza ceramicii atribuite stilului Schneckenberg cu care se asocia, la sfârșitul Bronzului timpuriu. 

Carul miniatural de la Tiream (jud. Satu Mare) a fost descoperit în contextul cercetărilor arheologice realizate în cuprinsul acestui sit preistoric situat în mlaștina Erului, cel mai probabil în anul 1959. Piesa, deosebită prin caracteristicile sale, se încadrează din punct de vedere cronologic în perioada mijlocie a epocii bronzului (prima jumătate a mileniului al II-lea a. Chr. – cultura Otomani). 

După cum este cunoscut, de peste 15 ani cea mai mare parte a colecțiilor Muzeului Național de Istorie a României nu sunt accesibile publicului larg sau specialiștilor în domeniu. Demersul de față aduce în atenția publicului, dar și a specialiștilor, – prin seria de evenimente „Exponatul lunii” – piese semnificative aflate în patrimoniul celui mai important muzeu de profil arheologico-istoric din România, etalate nu numai din rațiuni estetice, ci deopotrivă punând în discuție teme de cercetare asociate acestora. Astfel, cele două obiecte au făcut recent subiectul unor studii documentare ale unor specialiști din cadrul Muzeului Național de Istorie a României, fiind totodată incluse în proiecte de digitizare derulate de acesta. 

Importanța modelelor de care miniaturale din lut de la Cuciulata şi Tiream este legată în principal de problematica referitoare la apariţia și distribuţia unor asemenea artefacte preistorice, dar şi pentru modul de realizare a acestor tipuri de obiecte, precum și funcționalitatea lor. De asemenea, în contextul elaborării unei noi tematici pentru expoziția permanentă a MNIR, specialiștii muzeului vizează diverse teme de cercetare referitor la piese din patrimoniul acestuia; una dintre acestea se referă la posibilele rute de circulaţie folosite în preistorie, trasee condiționate de mediul natural, care ulterior au fost utilizate și dezvoltate pe parcursul altor epoci istorice. 

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 5 iulie – 5 august 2018 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.