Evenimente marca MNAR la început de aprilie jpeg

Evenimente marca MNAR la început de aprilie

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 30 martie 2018

Muzeul Național de Artă al României vă invită miercuri, 4 aprilie, ora 12.00, la lansarea catalogului expoziției Atelier de front. Artiști români în Marele Război. Ulterior, va avea loc o vizită ghidată în expoziție susținută de curatorul Alina Petrescu, muzeograf în cadrul Secției de Artă Românească Modernă.

Catalogul expoziției este un instrument de lucru pentru specialiști și nu numai, oferind o imagine elocventă asupra aportului artiștilor mobilizați la realizarea marelui ideal național. Catalogul este realizat în colaborare cu Editura Monitorul Oficial.

Catalogul cuprinde o selecție de o sută douăzeci și șapte de lucrări de pictură, sculptură, grafică și documente din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României și din colecțiile muzeelor partenere: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iași și Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești.

Publicația conține texte semnate de Alina Petrescu, Elena Olariu, Mariana Vida și Adrian-Silvan Ionescu, în calitate de consultant științific. Deasemenea, se adaugă acestor studii o fișă biografică a fiecărui artist inclus în expoziție și o scurtă prezentare a lucrărilor realizate în timpul războiului. Albumul conține și un Dosar documentar, cu acte din arhiva Muzeului Național de Artă al României, precum și Ordinul Circular din 23 iunie 1917, oferit cu generozitate de către domnul Adrian-Silvan Ionescu.

Expoziția Atelier de front. Artiști români în Marele Război rămâne deschisă la parterul Galeriei Naționale până pe data de 30 aprilie 2018.

2. Conferință din seria Incursiuni în Galeria de Artă Europeană. 

Miercuri, 4 aprilie, ora 16.00.

Tot pe data de 4 aprilie, ora 16.00, vom continua seria de conferințe Incursiuni în Galeria de Artă Europeană, al cărei scop este contextualizarea operelor de artă alese în bogata istorie a artei europene. De această dată Cosmin Ungureanu va susține o prezentare cu tema „Suzana și bătrânii” în context: Veneția și Utrecht, secolul al XVII-lea, în sala a doua a Galeriei de Artă Europeană.  

De-a lungul timpului, parabola veterotestamentară a Suzanei (Daniel 13, 1-64) a fost figurată cu o constelație de semnificații: triumf al credinței, exemplu de castitate maritală creștină sau chiar alegorie voalată a Bisericii. Începând cu secolul al XVII-lea este accentuată nuditatea victimei – emblemă a vulnerabilității, dar și a frumuseții seducătoare – într-o invariabilă actualizare a unui ritual al puterii discreționare. Pânda celor doi bătrâni este dublată de voyeurismul spectatorului, aflat el însuși – laolaltă cu pictorul – în situația ambiguă de substitut al ochiului divin, martor unic și nevăzut al abuzului.

Cu aceste observații preliminare, conferința aduce în discuție două tablouri din Galeria de Artă Europeană, pictate în prima jumătate a secolului al XVII-lea la Veneția, respectiv la Utrecht. Conferințele din seria Incursiuni în Galeria de Artă Europeană au loc în prima zi de miercuri din lună, odată la două luni. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile. Prezentarea durează o oră. 

3. Prezentarea Colecției Garabet Avachian la Muzeul Colecțiilor de Artă. 

Miercuri, 11 aprilie, ora 16.00.

Expusă la Muzeul Colecțiilor de Artă încă din anul 1978, Colecția profesorului de vioară Garabet Avachian (1908-1967) oglindește pasiunea sa pentru pictură. Aceasta include lucrări reprezentative ale unor artiști de renume pentru arta românească modernă, printre care: Theodor Pallady, Dimitrie Ghiață, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Jean Al. Steriadi, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Samuel Mützner, Vasile Popescu, Camil Ressu ș.a.  

Timp de douăzeci de ani Garabet Avachian a selectat și alte obiecte de artă de o mare diversitate (icoane, ceramică tradițională, sticlărie de Boemia, cositoare, argintărie, ceramică islamică, piese textile, cloisonné-uri), mărindu-și treptat colecția care a intrat în circuitul public din noiembrie 1969.

Miercuri, 11 aprilie, ora 16.00 vă așteptăm să descoperiți Colecția Prof. Garabet Avachian și să participați la prezentarea susținută de Gabriela Vasiliu. Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu, în limita locurilor disponibile. Sunteți rugați să veniți cu 15 minute înainte de ora începerii.