Enciclopedia Crăciunului, cartea sărbătorilor noastre jpeg

Enciclopedia Crăciunului, cartea sărbătorilor noastre

📁 Carte
🗓️ 18 decembrie 2012

O carte bună de pus sub brad, în seara de Ajun, "Enciclopedia Crăciunului", de Gerry Bowler, a apărut la Editura Nemira. Volumul rememorează, într-un mod riguros, toate obiceiurile şi tradiţiile, obiectele şi artele, superstiţiile, cântecele, filmele şi cărţile, tot ceea ce de-a lungul vremii a creat  starea de spirit a sărbătorilor.

Simbolurile tradiţionale ale Crăciunului ne întâmpină la fiecare colţ de strădă:clopoţei, steluţe, elfi, iederă, bătrânei durdulii în costume roşii, îngeri, plante verzi, dar câţi dintre noi mai ne amintim importanţa şi semnificaţia lor? 

Cartea lui Gerry Bowler, apărută în condiţii grafice de excepţie la Editura Nemira, face ocolul lumii, din vremuri îndepărtate, până în prezent, rememorând, într-un mod riguros şi bine documentat, toate obiceiurile şi tradiţiile, obiectele şi artele, superstiţiile, cântecele şi cântările, filmele şi cărţile, tot ceea ce de-a lungul vremii a creat  starea de spirit a sărbătorilor.

Autorul Gerry Bowler, doctor în istorie, titlu acordat de King’s College din Londra, este profesor la Universitatea din Manitoba, Canada  Autor al volumului "Santa Claus: A Biography", de-a lungul timpului, Gerry Bowler a publicat scrieri pe o gamă variată de teme, de la monarhia renascentistă şi Bloody Mary la Familia Simpson, Spice Girls şi istoria hockeyului.

Crăciunul este cea mai populară sărbătoare a lumii, celebrată de creştinii de pe toate continentele cu mult fast şi voie bună. Cu toţii aşteptăm în fiecare an cu emoţie să vină Crăciunul, să ne bucurăm de atmosfera sărbătorilor şi încercăm să fim mai generoşi şi mai atenţi cu cei apropiaţi.

  Nostalgie după obiceiurile de altădată


Câte popoare atât de multe tradiţii au dat naştere pentru a celebra această sărbătoare, parcă într-o întrecere universală pentru cea mai originală zi de Crăciun.  În Austria, personaje costumate alungă demonii cu ajutorul unor mături, copii din Cehia urmăresc crapii cum înoată în cadă iar în Portugalia oamenii încearcă să îmbete un curcan de Crăciun.

   

Luna decembrie pare întotdeauna mult prea scurtă pentru toate pregătirile ce trebuie făcute:gătim, coacem cozonaci, repetăm colinde, împodobim casa, călătorim, ţinem post şi sperăm, să fie cea mai plină lună din an? Mai ales în ultimii ani ne plângem că totul a devenit prea comercial, prea alert şi prea lipsit de sacralitate. 

În fiecare an ne gândim nostalgic la Crăciunul de altădată, cel din cărţi, cel din poveşti sau din amintiri, ale noastre, ale altora, este întotdauna mult mai vast şi mai bogat decât cel pe care realitatea ni-l aşterne an de an în faţă. 

De veacuri marea sărbătoare creştină a Naşterii Domnului a pus la lucru imaginaţia oamenilor, astfel că s-au creat mii de obiceiuri, poveşti şi obiecte care toate au creat ceea ce astăzi pentru noi poartă aura de poveste a Crăciunului ideal, Crăciunul după care ducem dorul.

Există o carte, aş zice numai bună de pus sub brad, în seara de Ajun, Enciclopedia Crăciunului, de Gerry Bowler, apărută la editura Nemira, care face pentru noi, visătorii şi nostalgicii, ocolul lumii, din vremuri îndepărtate, până în prezent.Poate că tocmai acest dor de Crăciunul ideal, acest Crăciun de poveste pe care cărţile şi sufletele noastre îl consemnează şi atestă, face ca an de an pentru noi să vină Crăciunul.

sursa:http://adevarul.ro/cultura