„După dealuri“, după Cannes, la București jpeg

„După dealuri“, după Cannes, la București

„Chiar şi Dumnezeu are un simţ al umorului pe care oamenii bisericii nu îl înţeleg", spune Cristian Mungiu, referindu-se la filmul său care a stârnit controverse în România. „După dealuri" va fi proiectat în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

După ce a rulat în avanpremieră la Vaslui şi la Câmpina, la sfârşitul lunii septembrie, filmul „După dealuri" intră în cinematografele din România pe 26 octombrie. Avanpremiera bucureşteană este programată în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio.

Regizorul Cristian Mungiu a mărturisit, la New York, unde şi-a prezentat producţia, că unul dintre reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu a fost foarte încântat de tema filmului „După dealuri", care a primit anul acesta, la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, dar şi premiul pentru cea mai bună interpretare feminină (acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan).

Referindu-se la declaraţiile pe care un preot le-a făcut după proiecţia de la Vaslui, Mungiu a spus:„La fel cum filmul nu reprezintă imaginea întregii biserici, sper ca nici reacţia lui să nu fie reacţia bisericii în general. Sper că ulterior vor înţelege că aceasta este cea mai echilibrată manieră de a prezenta subiectul".

„Oamenilor nu le place ca lucrurile să fie puse sub semnul întrebării. Eu aş spune că trebuie să pui totul sub semnul întrebării. Chiar şi Dumnezeu are un simţ al umorului pe care oamenii bisericii nu îl înţeleg", a mai comentat Mungiu. El crede că nu le poţi cere oamenilor să nu aibă o părere despre ceva. „Tocmai despre acest lucru este filmul, despre dorinţa de a lua decizii exact aşa cum îţi dictează mintea şi sufletul, şi credinţa, atât timp cât îţi asumi şi responsabilitatea, şi vina. Trebuie să iei decizii singur", a punctat regizorul premiat cu Palme d'Or în 2007.

Filmul lui Mungiu, la festivalul lui Mungiu

„După dealuri", propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, a fost proiectat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la New York (28 septembrie-14 octombrie) şi va putea fi văzut şi în România, pe 25 octombrie, la festivalul iniţiat în 2010 chiar de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Drama prin care trec două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România, pune în discuţie noţiuni precum credinţa sau liberul arbitru.

Şapte zile de filme premiate sau selecţionate la Cannes, întâlniri cu regizori şi masterclass-uri, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, acestea sunt coordonatele evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (19-25 octombrie). Festivalul se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio, cu filmul colectiv „7 zile în Havana", şi se va închide cu „După dealuri".

Filmul „In the Fog" de Sergei Loznitsa, care-l are în distribuţie pe Vlad Ivanov, în rolul unui căpitan nazist, şi a cărui imagine este semnată de Oleg Mutu, va fi proiectat la festival, în prezenţa actorului român.

Loach, Cronenberg, Carax

În premieră, spectatorii vor vedea şi „Reality", de Matteo Garrone, distins cu Marele Premiu, „Beasts of the Southern Wild", debutul lui BenhZeitlin premiat cu Camera d'Or şi Premiul FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard, „The Angels' Share"/„Partea îngerilor" al lui Ken Loach, distins cu Premiul Juriului, „Post Tenebras Lux", de Carlos Reygadas, premiat pentru regie, şi „Después de Lucía", în regia lui Michel Franco, filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard.

De neratat sunt şi „Cosmopolis", al lui David Cronenberg, cu Robert Pattinson, un film care aminteşte de „eXistenZ", al aceluiaşi regizor, „Killing Them Softly", în regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt sau „Holy Motors"/„Motoare sfinte", al lui Leos Carax.

Nu rataţi în festivalul Les Films de Cannes à Bucarest!

Vineri, 19 octombrieCinema Studio-ora 19.00-„7 Days in Havana" (2012), în prezenţa regizorului Elia Suleiman

Sâmbătă, 20 octombrieCinema Studio - ora 20.00 - „De rouille et d'os"/ „Rust and bone", de Jacques Audiard (2012)

Duminică, 21 octombrieCinema Studio - ora 16.00 - „Like Someone in Love", de Abbas Kiarostami (2012);ora 18.00-„Holy Motors", de Leos Carax (2012); ora 20.30 - „Cosmopolis", de David Cronenberg (2012)

Luni, 21 octombrieCinema Studio-ora 16.30-„Cosmopolis", de David Cronenberg (2012); ora 18.45 -„Reality", de Matteo Garrone (2012)Cinema Elvira Popescu-ora 18.30 „Like Someone in Love", de Abbas Kiarostami (2012); ora 20.30 - „Holy Motors", de Leos Carax (2012)

Marţi, 23 octombrieCinema Studio-ora 20.00-„Killing them Softly", de Andrew Dominik (2012)Cinema Elvira Popescu - ora 18.00 „In the Fog", de Sergei Loznitsa (2012), în prezenţa actorului Vlad Ivanov, care va răspunde la întrebări

Miercuri, 24 octombrieCinema Studio-ora 18.00 „Post Tenebras Lux", de Carlos Reygadas (2012)

Joi, 25 octombrieCinema Studio, ora 19.00 „După dealuri", de Cristian Mungiu (2012), în prezenţa regizorului şi a echipeiCinema Elvira Popescu, ora 18.30 „The Angels' Share", de Ken Loach (2012), ora 20.30 „Post Tenebras Lux", de Carlos Reygadas (2012)