”După amiaza unui torţionar” la ICR Viena jpeg

”După-amiaza unui torţionar” la ICR Viena

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 aprilie 2015

Institutul Cultural Român de la Viena organizează miercuri, 15 aprilie, la ora 19.00, proiecţia filmului După-amiaza unui torţionar(2001) în regia lui Lucian Pintilie. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) se înscrie în programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien, care prezintă periodic producţii cinematografice româneşti. După-amiaza unui torţionareste ultimul dintre lungmetrajele realizate de Lucian Pintilie şi programate de ICR Viena în perioada iulie 2014 – martie 2015. Filmul a fost nominalizat pentru premiul Leul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia (2001).

Franţ Ţandără (Gheorghe Dinică) este un fost torţionar în închisorile din România, pregătit să îşi mărturisească crimele în faţa unei jurnaliste (Ioana Ana Macaria) şi a unui fost deţinut politic (Radu Beligan). Confesiunea începe însă defectuos:reportofonul nu mai funcţionează, Ţandără vorbeşte prea încet sau prea repede şi se pierde în detalii nesemnificative despre tatăl său care a lucrat în armată, despre anii de şcoală şi rătăcirile de la sfârşitul războiului. Deşi e încolţit cu întrebări despre cariera sa de torţionar, Ţandără oferă răspunsuri evazive.

Din distribuţia filmului fac parte şi Coca Bloos, Dorina Chiriac, Şerban Pavlu, Florin Roată, Cristina Agachi şi Marius Radu.

Gheorghe Dinică (1934-2009) a debutat ca actor în filmul Comoara din Vadul Vechi(r. Victor Iliu, 1963) şi a jucat în peste 90 de producţii cinematografice şi mai mult de 30 de producţii TV, obţinând numeroase premii dintre care amintim Premiul ACIN pentru filmele Explozia(r. Mircea Drăgan, 1973), Felix şi Otilia(r. Iulian Mihu, 1972), Bariera(r. Mircea Mureşan, 1972), Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte(r. Sergiu Nicolaescu, 1972), Premiul de interpretare la Karlovy Vary pentru rolul Diplomatul din filmul Prin cenuşa imperiului(r. Andrei Blaier, 1976), Premiul de excelenţă – UNITER (1992), Diploma de interpretare acordată de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România pentru filmul Orient Expres(r. Sergiu Nicolaescu, 2004), Premiul pentru întreaga activitate la festivalul internaţional de film TIFF (2006). Gheorghe Dinică a primit în 2008 distincţia Doctor Honoris Causa, titlu acordat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti.

 Coca Bloos (n. 1946) este una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune din România. A debutat ca actriţă de teatru în anul 1986 în rolul Flaviei din piesa Amurgul burghezde Romulus Guga (r. Dan Piţa) şi ca actriţă de film doi ani mai târziu în Secretul armei secrete(r. Alexandru Tatos, 1988). Actriţa a alternat teatrul cu cinematografia, jucând în 23 de piese de teatru şi în 42 de filme. În anul 2014, Coca Bloos a jucat în lungmetrajul America, venim!în regia lui Răzvan Săvescu, nominalizat la premiile Gopo la categoria cel mai bun film de debut. Coca Bloos a primit trofeul pentru întreaga carieră la cea de-a noua ediţie a galei premiilor Gopo (2015).

Proiecţiile din programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien sunt realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi DACIN SARA (Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual).

Filmul este subtitrat în limba engleză.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.