Două proiecte expoziționale de amploare la MNIR jpeg

Două proiecte expoziționale de amploare la MNIR

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 11 februarie 2013

MNIR are plăcerea de a anunța două din cele mai importante proiecte expoziţionale ale anului 2013. Anul acesta, Muzeul Național de Istorie a României pregătește două expoziţii de amploare – "Comorile Chinei" (mai-august) şi "Aurul şi argintul antic al României" (septembrie – decembrie). 

"Comorile Chinei" va fi o expoziţie de o importanţă excepţională cuprinzând artefacte din patrimoniul cultural al Chinei şi va fi organizată în colaborare cu Centrul Naţional de Schimb de Patrimoniu Cultural din China. Cu acest prilej vor fi expuse 101 de exponate, care cuprind obiecte de bronz preistorice, figurine din Armata de teracotă (dinastia QIN), bunuri culturale legate de Drumul Mătăsii (dinastiile HAN şi TANG) şi alte bunuri culturale (dinastiile SONG, YUAN, MING şi QING). Armata de teracotă a fost descopertă în anul 1974. Pe locul sitului a fost construit şi un muzeu de sit în acelaşi an. Estimările arată că sunt mai mult de 7000 de soldaţi, 100 de care şi 100 de cai în cele trei arii cercetate. Toate statuile sunt în mărime naturală, soldaţii având între 1, 7-1, 9 m înălţime, iar caii între 1, 5 m înălţime şi 2 m lungime. Armata de teracotă oferă importante informaţii lumii moderne despre organizarea militară, cultura şi arta în timpul dinastiei Qin.

Expoziția ”Aurul și argintul antic al României” își propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice de aur şi de argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic până în secolele VI-VII p. Chr. Expoziția urmează să se verniseze mai întâi la sediul Muzeului Național de Istorie a României urmând apoi să fie itinerată în cel puțin 12 muzee din România. La acest eveniment au confirmat participarea, alături de Muzeul Național de Istorie a României, 31 de instituții muzeale din toată țara. Dintre piesele selectate unele se află în expoziția Tezaur Istoric a Muzeului Național de Istorie a României și pot fi văzute doar la București, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie și arheologie din țară, în timp ce altele, deși cunoscute prin publicații de specialitate, sunt încă păstrate în depozite. Reunind un patrimoniu valoros expoziția va oferi o succesiune de stop-cadre prilejuind o incursiune în timp, din neolitic până în secolul al VII-lea p. Chr.

Vă invităm să urmăriţi site-ul http://www.mnir.ro/şi pagina oficială de Facebook http://www.facebook.com/pages/MNIR/377004590437.  Aşadar, fiţi cu ochii pe MNIR!