Dosarul de securitate al lui „TUDORACHE“   Recomandare Carte jpeg

Dosarul de securitate al lui „TUDORACHE“ - Recomandare Carte

📁 Carte
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 20 octombrie 2010

„Iată singura carte pe care nu ar fi trebuit să o scriu. Era suficient că am trăit-o. De fapt, nu eu am scris această carte – ea m-a scris pe mine.În două rânduri. Prima oară – când am fost personajul ei. Pe atunci mi se spunea «obiectivul», «elementul», «duşmanul poporului» etc. Când era vorba de etichetă, eram introdus drept «TUDORACHE» (…) A doua oară am fost scris de această carte când am plonjat în oceanul de otravă căruia credeam că-i pot face faţă cu umor. Acum ştiu – nimeni nu poate avea suficient umor spre a ieşi teafăr din impactul cu 10.000 de valuri de fiere (…)“, scrie Dorin Tudoran în preambulul cărţii sale Eu, fiul lor. Dosar de securitate (Editura Polirom).

Volumul reprezintă o selecţie din documentele de urmărire informativă a lui Dorin Tudoran din perioada 1976-1986. Deşi, oficial, lui Dorin Tudoran i s-a deschis dosar de urmărire informativă în 1982, cele 9.852 de file recuperate din dosarul său de securitate indică faptul că era urmărit informativ încă din anul 1976, când a apărut şi prima transcriere a unei convorbiri telefonice.

Dorin Tudoran explică titlul cărţii sale:„De la o vreme, nu am mai fost fiul mamei mele – Maria – şi al tatălui meu – Gheorghe. Am fost înfiat ilegal, practic răpit, de femei şi bărbaţi foarte interesaţi de grupa mea de sânge şi profund iritaţi de structura mea genetică“.

Dorin Tudoran s-a născut la 30 iunie 1945, la Timişoara.Este director al programului Democracy Fellows la World Learning, Washington DC, SUA. Este autorul a numeroase cărţi de poezie (Mic tratat de glorie, Respiraţie artificială) şi de publicistică (Nostalgii intacte, Absurdistan. O tragedie cu ieşire la mare).