Discul ceresc de la Nebra, cea mai veche reprezentare a cerului descoperită până în prezent, expus la British Museum jpeg

Discul ceresc de la Nebra, cea mai veche reprezentare a cerului descoperită până în prezent, expus la British Museum

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 25 octombrie 2021

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra, despre care se crede că este cea mai veche reprezentare a cerului descoperită până în prezent.

Discul din bronz, cu un diametru de circa 30 de centimetri şi patină verde-albastră, prezintă incrustaţii din aur care par să reprezinte Soarele, Luna, stelele, solstiţiile şi constelaţia Pleiadelor. Artefactul are o vechime de 3.600 de ani şi va putea fi admirat la muzeul londonez anul viitor, informează Agerpres.

Acest obiect de bronz cu incrustații de aur a fost descoperit în anul 1999, de doi jefuitori de situri arheologice, lângă oraşul Nebra din landul german Saxonia-Anhalt. 

Discul ceresc de la Nebra este împrumutat British Museum de către Muzeul de Preistorie din Halle. Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când discul va călători în străinătate pentru a fi expus într-un alt muzeu.

Artefactul va face parte dintr-o expoziţie despre Stonehenge care se va fi inaugurată în luna februarie. Expoziţia „The World Of Stonehenge” va putea fi vizitată între 17 februarie - 17 iulie anul viitor. 

Foto sus: Discul ceresc de la Nebra (© Dbachmann / Wikimedia Commons)