«Dinţii care au salvat lumea» ai lui Churchill, scoşi la vânzare jpeg

«Dinţii care au salvat lumea» ai lui Churchill, scoşi la vânzare

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 2 august 2010

Proteza fostului premier britanic Winston Churchill, cunoscută sub numele de "dinţii care au salvat lumea" în perioada 1939-1945, a fost vândută la licitaţie, joi, pentru aproape 18.000 de lire sterline (21.500 de euro), această sumă depăşind de trei ori estimările experţilor, informează AFP.

Proteza, special creată pentru a diminua celebra sâsâială a lui Churchill, a cărui voce era ascultată de întregul regat în fiecare seară la radio, a fost achiziţionată de un colecţionar britanic, a anunţat purtătorul de cuvânt al casei de licitaţii Keys of Aylsham din Norfolk.

Fostul proprietar a fost Nigel Cudlipp, fiul dentistului care a creat celebra proteză.

Într-un interviu acordat BBC, Nigel Cudlipp a declarat că Churchill obişnuia să îşi scoată proteza printr-un gest furios, atunci când veştile de pe front erau proaste.

Doar patru proteze au fost fabricate pentru fostul premier britanic. Churchill a fost înhumat cu una dintre ele, o alta este expusă într-un muzeu londonez, iar cea de-a treia a fost topită.

În paralel cu aceste informaţii, Churchill Archives Centre din Cambridge-care administrează un impresionant fond de arhive personale ale renumitului lider de stat-a anunţat, joi, că va posta online o mare parte dintre aceste documente.

Este vorba de aproape un milion de pagini şi documente ce conţin schiţele unor discursuri, foi matricole şi diverse însemnări ale lui Winston Churchill despre pisica, câinii şi papagalul său Toby.