Dimensiuni ale istoriei în filmul românesc png

Dimensiuni ale istoriei în filmul românesc

Asociatia Studentilor la Istorie Dacia (Isha Bucharest), în parteneriat cu societatesicultura.ro, vă invită la conferința „Dimensiuni ale istoriei în filmul românesc”. Evenimentul deschide o serie de alte conferințe care vor urma, scopul lor fiind acela de a crește gradul de conștientizare în rândul tinerilor privind relația dintre istorie și cele șapte arte. În acest context, acordăm o atenție sporită cinematografiei, având în vedere că filmul, privit în ansamblu, reprezintă o sumă a reperelor sociale și culturale ale fiecărei epoci istorice în parte. 

Ne propunem să aducem în prim-plan subiecte precum legătura indisolubilă dintre istorie și cinematografie, modul în care evoluția culturii și societății românești influențează procesul de creație al fiecărui regizor în parte. Nu se dorește a fi o discuție exclusiv despre filmul istoric românesc, dar dorim să punem accent pe procesul de metamorfoză pe care l-a suferit cinematografia românească de inspirație istorică, de la „Reconstituirea” lui Lucian Pintilie până la „Restul e tăcere” sau „Filantropica”.

Conferința va avea loc în data de 26 noiembrie 2013, începând cu orele 18:00, în incinta Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, în amfiteatrul Pârvan (etajul 3).Moderator:prof. univ. dr. Adrian Cioroianu