Dezbatere: Securitatea  mijloc de apărare sau de control al societăţii? jpeg

Dezbatere: Securitatea- mijloc de apărare sau de control al societăţii?

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 9 noiembrie 2015

Marţi 17 noiembrie, ora 18.00 la Hotelul Intercontinental va avea loc ultima dezbatere din anul 2015 a Centrului de Studii în Istorie Contemporană, care va aduce în discuţie rolul serviciului de informaţii din România în perioada comunistă, cunoscut sub numele generic de Securitate.

Invitați:Florian Banu (consilier superior al CNSAS şi membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989), Liviu Pleşa (cercetător la CNSAS, membru al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România) și Alex Mihai Stoenescu (istoric, scriitor și politician).

Intrarea este liberă.

***

Securitatea a fost înființată prin decretul nr. 221 din 30 august 1948 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a RPR şi a purtat inițial numele de Direcția Generală a Securității Poporului (DGSP). Instituţia a fost creată de SMERŞ, o divizie a NKVD (serviciul sovietic de informaţii), care avea misiunea de a înlocui serviciile secrete din ţările ocupate de URSS cu structuri de tip sovietic.

Până la mijlocul anilor 1960, Securitatea a contribuit la sovietizarea României, iar apoi la menținerea regimului comunist la putere. În aceste scopuri a fost dezvoltat un vast sistem de supraveghere și represiune. În 22 iulie 1967 a fost înfiinţat Departamentul Securităţii Statului (DSS), organizat în şase direcţii principale:informaţii interne, contrainformaţii economice, contraspionaj, contrainformaţii militare, securitate şi gardă, respectiv cercetări penale. Avea să fie ultima reorganizare a Securităţii de dinainte de 30 decembrie 1989, atunci când Frontul Salvării Naţionale a hotărât desfiinţarea Departamentului Securităţii Statului.

După 1989, soarta arhivelor Securității a stârnit puternice controverse, în prezent cea mai mare parte a dosarelor și documentelor putând fi consultate și studiate în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.