Despre 'Bucurestiul fanariot  Biserici, ceremonii, razboaie' jpeg

Despre 'Bucurestiul fanariot. Biserici, ceremonii, razboaie'

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 15 octombrie 2015

Editura Humanitas va invită la Libraria Humanitas de la Cismigiu vineri, 16 octombrie, de la ora 18, la o intalnire cu prof. dr. Jacques Bouchard, Universitatea din Montreal, prof. dr. Konstantinos Kasinis, Universitatea din Atena si conf. dr. Tudor Dinu, Universitatea din Bucuresti, prilejuita de recenta aparitie a volumului Bucurestiul fanariot. Biserici, ceremonii, razboaiede Tudor Dinu, la Editura Humanitas, in colectia „Istorie“.

Abia in veacul fanariot devine Bucurestiul capitala necontestata a Tarii Romanesti. Devastat de razboaie si navaliri parca nesfarsite, ingenuncheat de stihii si de molime periodice, orasul izbuteste sa renasca de mai multe ori din propria cenusa, dobandind de-acum un aspect eclectic si cosmopolit, deopotriva oriental si occidental. Oras al credintei, impodobit cu nenumarate biserici ce starnesc uimirea calatorilor, dar si oras al deliciilor lumesti, Bucurestiul domnilor fanarioti (umili robi ai sultanului la Stambul, suverani atotputernici in Valahia) devine, gratie Academiei de la Sfantul Sava, o lumina a crestinatatii din Imperiul Otoman.

Ampla lucrare a lui Tudor Dinu, proiectata in doua volume, reinvie convingator imaginea capitalei intr-o epoca fascinanta, ce a pregatit trecerea la modernitatea romaneasca.

unnamed 28 jpg jpeg

Volumul de fata va fi urmat de un al doilea – aflat actualmente in lucru –, dedicat altor aspecte ale lumii bucurestene din epoca fanariota (catastrofele naturale, administratia orasului, asistenta medicala si sociala, viata economica, traiul de zi cu zi, viata mondena, invatamantul si cultura, comunitatile alogene).

Tudor Dinu (n. 1978) este conferentiar la Universitatea din Bucuresti, unde preda limba, literatura si civilizatia greaca. A sustinut prelegeri si conferinte, ca profesor invitat, la universitatile din Atena, Nicosia, Berlin, Kiev si Brno, dar si la mai multe societati stiintifice din Grecia. In ultimii ani, a participat la cele mai importante congrese internationale de studii neoelene (Granada, 2010;Nicosia, 2012;Tbilisi, 2012;Atena, 2012;Paris, 2013;Salonic, 2014). In 2014, a fost ales secretar general al Societatii Europene de Studii Neoelene. Lucrarile sale – dedicate unor chestiuni de filologie si istorie greaca veche, bizantina si postbizantina, dar si elenismului din tarile romane – au fost tiparite in Romania, Grecia, Cipru, Franta, Cehia, Letonia, Ucraina si Georgia.

A publicat traduceri din autori antici (Aristofan, Plutarh, Iamblichos, Seneca, Plinius Maior) si moderni (Iannis Ritsos, Nikos Engonopoulos, Andreas Empirikos, Hristos Iannaras etc.). Este fondatorul si redactorul-sef al primei reviste romanesti de studii neoelene, Neograeca Bucurestiensia. La Editura Humanitas, a publicat volumele Mihai Viteazul, erou al eposului grec (2008) si Dimitrie Cantemir si Nicolae Mavrocordat – rivalitati politice si literare la inceputul secolului XVIII (2011).