DE VIZITAT | Expoziții în perioada octombrie   noiembrie 2020 jpeg

DE VIZITAT | Expoziții în perioada octombrie - noiembrie 2020

O expoziție cu... mustață

Muzeul Județean Buzău

Până pe 28 februarie 2021

Excentricul, magnificul și mai ales suprarealistul Dalí este la Buzău. 150 de lucrări de-ale celebrului artist spaniol Salvador Dalí își așteaptă publicul iubitor de artă (sau de Dalí) în clădirea interbelică a Muzeului Județean Buzău.


Afis Expozitie Dali 958x678 jpg jpeg

Litografie, ceramică, tapiserii, serigrafii pe mătase, opere realizate în aur, argint și bronz – toate originale – fac parte din colecția Kesauri. O parte din expoziția „Surprinzătorul Dalí” a mai fost prezentă și la Muzeul de Artă din Arad, unde a înregistrat un număr impresionant de vizitatori: 10.000 în doar două săptămâni. Operele sunt așezate sub pălăria a șapte secțiuni, dintre care cele mai importante sunt „Tricornul” (o serie de 20 de litografii realizate în 1959, care au la bază romanul și baletul „Tricornul”) şi „Iubirile Casandrei” (gravuri realizate în 1967 pentru a ilustra poemele lui Ronsard). Tot în cadrul expoziției mai pot fi admirate și lucrări precum „Bătrânul și marea”, „Omagiu lui Meissonier”, „Calendarul de perete 1956 pentru Hans E. Bahr”, „Calendarul de perete pentru 1965 pentru Manifattura Ceramica Pozzi”.

Medrea: mentorul, maestrul

Muzeul Municipiului București

Până pe 8 noiembrie

Sculptorul Cornel Medrea a fost unul dintre primii artiști transilvăneni care s-au afirmat în Capitală. Absolvirea Universității Maghiare Regale de Arte Decorative din Budapesta, dar și anii de studiu petrecuți în Italia, Austria, Germania și Franța și-au pus amprenta asupra stilul său inconfundabil: realist, cu accente de artă antică. Cornel Medrea nu a pus umărul doar la creșterea artei române din prima jumătate a secolului XX, ci și la formarea unor alți artiști, el fiind și profesor la Facultatea de Belle Arte din București.

Expoziția „Remember Cornel Medrea. Mentor și maestru” aduce în fața publicului opere restaurate ale marelui artist, opere care au făcut parte din primul muzeu de sculptură din România, înființat chiar de el în 1957.


iasi treceri jpg jpeg

Treceri

Palatul Culturii din Iași

Până pe 15 noiembrie

Trecerea simbolică, trecerea spirituală. Schimbarea, ordinea, începutul. Toate acestea fac parte din viața omului, iar ele sunt marcate adesea de obiecte, de elemente la care nici nu ne gândim că ar putea semnifica ceva. Astfel încât Complexul Muzeal Național „Moldova” Iaşi – Muzeul Etnografic al Moldovei în parteneriat cu Departamentul de Etnologie (Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei) organizează expoziția „Treceri”: ritual-simbolică (pragurile între lumi, riturile de trecere, obiceiuri din ciclul familial și calendaristic), deplasarea concretă în spațiu – de la cele cotidiene, din interiorul spațiului domestic (marcate de granița casei, gard, poartă, hotarul satului), la cele de tip socio-profesional (oieritul, migrația la muncă temporară sau definitivă). O expoziție care, prin elementele prezentate, face vizitatorul să mediteze la ideea de migrațiune, de orice natură ar fi ea, cu scopul de a și-o însuși.

Acest articol a apărut în numărul 225 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 octombrie - 14 noiembrie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 


Cumpără Acum