De văzut în luna septembrie: România, o țară de care te îndrăgostești jpeg

De văzut în luna septembrie: România, o țară de care te îndrăgostești

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 21 septembrie 2021

Luna septembrie aduce documentare istorice despre Barack Obama și atacurile teroriste de la 11 septembrie, plus un amplu proiect de film documentar dedicati naturii din țara noastră, „România sălbatică”.

O țară de care te îndrăgostești

LA CINEMA | DIN 17 SEPTEMBRIE 

România sălbatică, cel mai amplu, complex și original proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, a fost cel mai urmărit film la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a cucerit și Premiul Publicului. Dezvoltat în mai bine de 10 ani, proiectul inițiat de fotograful Dan Dinu în colaborare cu WWF (World Wildlife Fund) promite publicului filmări în premieră și povești unice despre biodiversitatea țării. În prima etapă, desfășurată între 2010-2013, au fost fotografiate toate cele 28 de rezervații mari din România (parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și rezervații ale Biosferei) existente la acea vreme, iar imaginile surprinse au fost sau vor fi donate administrațiilor acestor rezervații și ONG-urilor de mediu, pentru o mai bună promovare și gestionare a zonelor naturale de la noi din țară.

Romania salbatica Valea Topologului, Munții Făgăraș jpg jpeg

Povestea documentarului este narată de cunoscutul actor Adrian Titieni, iar coloana sonoră e semnată de compozitorul Alexei Țurcan, fiind îndelung aclamată de publicul care a avut șansa de a vedea pelicula în proiecțiile speciale din luna august, din cadrul mai multor festivaluri. Piesa centrală a filmului este completată de vocea Mădălinei Pavăl, care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne în muzica mainstream. 

Viața lui Barack Obama 

ONLINE PE HBOGO

O producție HBO în trei părți, care ne prezintă parcursul lui Barack Obama, din copilărie până în perioada în care a fost ales al 44-lea președinte al Statelor Unite. Nu lipsesc accentele legate de frământările rasiale din istoria țării. Documentarul Obama: În căutarea unei uniuni perfecte combină conversațiile cu colegi, prieteni și critici ai fostului președinte cu discursurile și interviurile acestuia. La început aflăm despre copilăria viitorului politician, ca fiu al unei mame albe din Kansas și al unui tată african. Urmează perioada formării intelectuale, sub inspirația unei generații de lideri de culoare, care vor să creeze o țară mai tolerantă. 

Obama 280 720 jpg jpeg

Războiul împotriva terorii

ONLINE PE NETFLIX 

Documentarul Turning Point: 9/11 and the War on Terror oferă o relatare dură a atacurilor teroriste din 11 septembrie, de la începuturile al-Qaida, din anii ‘80, la reacția Americii pe plan intern și internațional. Cu ajutorul filmărilor de arhivă și a interviurilor cu agenți guvernamentali precum fostul ofițer al CIA Milton Bearden și fostul agent special al FBI Ali Soufan, autori precum Ahmed Rashid și lideri afgani precum fostul lider al mujahidinilor Gulbuddin Hekmatyar, serialul dezvăluie evenimentele geopolitice - începând cu sovieticul invazia Afganistanului în 1979 - care au pus bazele a ceea ce s-a întâmplat la 11 septembrie.

TURNING POINT jpg jpeg

De asemenea, sunt discutate strategiile militare folosite după atacuri, încercările controversate de a aduna informații și eșecurile războiului aflat în desfășurare în Afganistan. Pe tot parcursul, înregistrările, fotografiile, martorii și supraviețuitorii oferă povestiri directe despre ceea ce s-a întâmplat în acea zi fatidică. 

Textul a fost publicat în numărul 236 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 16 septembrie - 14 octombrie 2021, și în format digital pe paydemic.com.

coperta H 236 jpg jpeg