De văzut în luna octombrie: exilul Regelul Mihai, istoria unui duel jpeg

De văzut în luna octombrie: exilul Regelul Mihai, istoria unui duel

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 19 octombrie 2021

Luna octombrie este bogată în filme și documentare istorice, care pot fi văzute la televizor, online sau la cinema. Iată câteva dintre recomandările redacției Historia.

Exilul Regelui Mihai

History Channel | duminică, 24 octombrie, de la ora 21.00

History Channel difuzează, în premieră și în exclusivitate, documentarul Regele Mihai: Drumul către casă, cu o zi înainte de aniversarea a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Filmul prezintă povestea dramatică a exilului unui tânăr adesea solitar, ținut în marele joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, iar, mai târziu, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.

Regele 1 jpeg jpeg

Filmul prezintă documente recent desecretizate din arhivele Securității și ale CIA, precum și înregistrări difuzate în premieră, cu comentarii și observații ale Prințului Philip, Duce de Edinburgh. Filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții Războiul regelui (titlu internațional Regele care l-a păcălit pe Hitler), care a avut premiera la TV în 2016 și a fost difuzat în 42 de țări. „Folosind un interviu inedit cu Regele, înregistrat în 2003, și mărturii din partea celor care i-au fost alături în timpul exilului, precum și din partea membrilor familiei Regelui, vă spunem o poveste despre greutățile insuportabile și reîntoacerea în patria sa”, afirmă producătorul executiv John M. Florescu. 

Ieșirea din anonimat a lui Lenin, Troțki și Stalin

Viasat History | sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 22.00 

Revoluția din 1917 din Rusia este unul dintre cele mai controversate evenimente din secolul XX. Trei oameni (Lenin, Troțki și Stalin) au ieșit din anonimat și au creat un sistem politic complet nou, transformând în numai șase luni cea mai mare țară de pe glob în primul stat comunist. A fost oare un triumf al puterii populare? Sau o lovitură de stat, un atentat politic care a marcat începutul unei perioade totalitare și sângeroase?

Documentarul Rusia și Revoluția din 1917 prezintă o dramatizare a celor 245 de zile care i-au instalat pe cei trei în poziții de putere supremă și, pe măsură ce se derulează firul istoriei, un grup de istorici și scriitori străluciți, printre care Martin Amis, Orlando Figes, Helen Rappaport, Simon Sebag Montefiore și China Miéville, discută despre semnificația Revoluției din Rusia și își propun să afle cum a schimbat ea lumea în care trăim. 

Intrigile de la Curtea regală

EPIC DRAMA | începând de miercuri, 27 octombrie, de la ora 22.00 

Serialul Prințesa spaniolă este o poveste intensă și captivantă, relatată din punctul de vedere al femeilor implicate în ea, care aduce lumină într-un ungher al istoriei rămas încă neexplorat: viețile persoanelor de culoare care trăiau și lucrau în Londra secolului al XVI-lea. Catherina de Aragon este prințesa Spaniei căreia i-a fost promis tronul Angliei încă de când era copil. Ea ajunge într-o Anglie cenușie și biciuită de ploi, însoțită de suita ei strălucitoare și diversă.

După ce soțul său, prințul Arthur, moare pe neașteptate, Catherina pare să piardă tronul, dar țese apoi un plan îndrăzneț și pune ochii pe noul moștenitor: charismaticul și încăpățânatul prinț Harry, care va rămâne în istorie drept regele Henric al VIII-lea. 

O minciună care-ți salvează viața în lagărul de concentrare

LA CINEMA

Acțiunea filmului Lecțiile persane are loc în Franța ocupată de naziști, în 1942. Gilles, un tânăr belgian, este arestat de SS, împreună cu alți evrei și trimis într-un lagăr de concentrare din Germania. Reușește să-și evite execuția jurând gardienilor că nu este evreu, ci persan. Această minciună îl salvează temporar, dar apoi Gilles primește o misiune aparent imposibilă: să-l învețe limba persană pe ofițerul responsabil de bucătăria din lagăr, care visează să deschidă un restaurant în Iran, odată ce războiul se va fi încheiat. 

 Gilles se trezește că trebuie să inventeze un limbaj pe care nu îl cunoaște, cuvânt cu cuvânt. Pe măsură ce relația neobișnuită dintre cei doi bărbați începe să incite gelozie și suspiciune, tânărul devine extrem de conștient de faptul că o singură mișcare greşită ar putea să-i expună escrocheria.

Filmul este o coproducție Rusia-Belarus și este inspirat dintr-o poveste reală.

Istoria unui duel

LA CINEMA | DIN 15 OCTOMBRIE

Bazat pe evenimente reale, filmul Ultimul duel intră în culisele ultimului duel oficial din Franța, între Jean de Carrouges și Jacques Le Gris, doi prieteni care devin aprigi rivali.

 Carrouges este un cavaler respectat, reputat pentru curajul și priceperea pe câmpul de luptă. Le Gris este un nobil normand, faimos pentru inteligența și elocvența sa. Soția lui Carrouges, Marguerite, îl acuză pe Le Gris de viol, acuzație pe care acesta o neagă. Însă ea insistă să facă publice detalii despre presupusa agresiune – un act extrem de curaj și, totodată, de sfidare, care îi pune viața în pericol.

Astfel se ajunge la un duel pe viață și pe moarte…

Duel jpg jpeg

 Producția istorică este regizată de Ridley Scott și a fost una dintre cele mai așteptate filme prezentate în septembrie la Festivalul de Film de la Veneția, unde cineastul britanic a fost distins cu Premiul Cartier Glory, ca recunoaștere pentru cariera sa uimitoare, care include aproape 30 de filme.

 Din distribuție fac parte Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver și Jodie Comer.

Curajul pe timp de criză

ONLINE PE NETFLIX 

Documentarul Convergence: Courage in a Crisis vorbește despre criza declanșată de virusul COVID-19, care a accentuat vulnerabilitatea întregii lumi. Filmul surprinde nu doar amploarea pandemiei, ci și ceea ce au făcut unii oameni din întreaga lume, liniștit și eroic, pentru a atenua impactul ei.

Cineastul britanic Orlando von Einsiedel a lucrat alături de co-regizori din SUA, China, Brazilia, Iran și alte țări pentru a crea povestea. El a declarat pentru publicația „Deadline” că proiectul a luat naștere exact în momentul în care pandemia se accelera într-un dezastru mondial, în aprilie 2020. A existat un flux neîncetat de elemente negative (lăcomie, minciuni, îngrădirea libertăților), dar, în același timp, în propria comunitate și pe rețelele sociale, observa oameni care se ofereau voluntar pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși. 

Filmul este „un fel de scrisoare de dragoste globală către omenire”, a concluzionat regizorul.

Textul a fost publicat în numărul 237 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 octombrie - 14 noiembrie 2021, și în format digital pe paydemic.com.

1 coperta H 237 jpg jpeg