DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în ianuarie   februarie 2021 jpeg

DE VĂZUT | Filme, documentare, seriale în ianuarie - februarie 2021

📁 Recomandări de film
🗓️ 17 ianuarie 2021

Prințesa de la Hollywood 

Online pe Netflix 

Perfecțiune. Așa ar descrie mulți, într-un singur cuvânt, existența prințesei de la Hollywood. Frumoasă, elegantă, gingașă, ea s-a transformat peste noapte din Grace Kelly în Grace de Monaco. Și-a adaptat întreaga existență la noile rigori. A devenit soție, a devenit mamă. Avea totul, am putea spune. Însă frământările interioare au început ușor, ușor să iasă la iveală. 


grace 2 jpg jpeg

Nemulțumirea față de viața pe care o ducea a apărut pentru prima oară odată cu vizita la Monaco a celebrului regizor britanic Alfred Hitchcock. Acesta venea cu o ofertă fabuloasă: rolul principal în următorul său film, Marnie, plus un cec de un milion de dolari. Tentată de întoarcerea la Hollywood, Grace ia în considerare oferta și discută cu soțul ei, prințul Rainier al III-lea. Inițial, acesta pare susținător și acceptă ca prințesa să își reia cariera în cinematografie. Doar că, între timp, tensiunile politice dintre Monaco și Franța încep să afecteze viața cuplului princiar, iar Grace simte nevoia să facă un pas în spate și să-și reconsidere prioritățile. Decide că este momentul să se implice mai mult în salvarea prestigiului principatului, grav afectat după ce Grace află că sora prințului negociază în secret cu Charles de Gaulle.  

Frumoasa prințesă renunța definitiv la Hollywood, însă cu ce preț? Filmul Grace de Monaco dezvăluie zbuciumul, dar și dragostea atât de prezente în familia de Monaco. Și este cu atât mai mult de neratat datorită protagoniștilor: Nicole Kidman și Tim Roth. 

În numele (ne)dreptății 

Online pe Netflix 

Chicago 7 este cunoscut în istoria contemporană a Americii drept grupul de protestatari care a manifestat împotriva războiului din Vietnam. Mai celebru este însă procesul lor, un exemplu al abuzului de putere, al rasismului și al încălcării drepturilor omului. Totul a început când Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines și Lee Weiner, persoane din orașe diferite, au decis, ca mulți alții, să organizeze un miting în fața clădirii din Chicago unde avea loc Convenția Națională Democrată. Deși protestul era gândit ca unul pașnic, lucrurile au degenerat, iar opt dintre lideri au fost acuzați de conspirație, incitare la violență și alte incriminări legate de protestele antirăzboi. Trebuie menționat că la început au fost opt: Bobby Seale, singurul afro-american dintre acuzați, a fost achitat din cauza unei erori judiciare (de fapt, pentru încălcări grave ale drepturilor omului).  


chicago jpg jpeg

Ce a însemnat acest proces pentru istoria dreptului, dar mai ales câte lucruri (nu) s-au schimbat de atunci, puteți vedea într-un film excepțional: The trial of Chicago 7 (Procesul celor șapte din Chicago). 

De nedescifrat? 

HISTORY 
Din 13 ianuarie, în fiecare miercuri, ora 21:00 


mistere jpg jpeg

Noi dovezi, noi perspective. Jurnale, documente. Analize ADN. Seria documentară Cele mai mari mistere ale istoriei aduce informații noi despre unele dintre cele mai faimoase, dar și mai enigmatice capitole din istorie. Care a fost adevăratul motiv pentru care s-a scufundat Titanicul? Cum a scăpat de justiție asasinul lui Abraham Lincoln, John Wilkes Booth? Ce s-a întâmplat cu adevărat la Roswell, în 1947? Răspunsuri captivante aduse în prim-plan de către experți și prezentate publicului de Laurence Fishburne. 

Bilet de trecere 

Viasat History 
24 ianuarie, ora 22:00


pasaport turcesc jpg jpeg

Deși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Turcia a fost o țară neutră, mulţi cetățeni ai ei nu au rămas indiferenți atrocităților la care erau supuşi evreii. Documentarul Pașaport turcesc spune povestea mai multor diplomați turci care au salvat zeci de mii de vieți în timpul războiului – cea mai răspândită metodă de a-i ajuta pe refugiați era întocmirea de pașapoarte turcești. Să nu vă imaginați însă că tot acest ajutor nu avea să îi coste pe acești oameni de bine – poveştile lor şi ale supravieţuitorilor, în documentarul programat de Viasat History.  

Blasfemia de a fi simplu 

Cinemax  
20 ianuarie, ora 17:50 
Online pe HBO GO


menocchio jpg jpeg

Italia, final de secol XVI. Biserica Catolică se simțea deja amenințată de noua credință, protestantismul, iar Inchiziția devenise forța principală de la Roma. Nimic nu trebuia să le scape – niciun suflet, nicio vorbă. Nici măcar blasfemiile inocente ale unui bătrân dintr-un sat uitat de lume. „Să-ți iubești vecinul este un ordin mai important decât acela de a-l iubi pe Dumnezeu” – pentru asta, Menocchio a fost arestat, judecat și închis pe viață. Supraviețuiește doi ani în închisoare și apoi este eliberat. Își trăiește viața așa cum știe, cu gândul și sufletul simple, asta până când însuși Papa Clement al VIII-lea ordonă să fie arestat din nou și de data aceasta executat. Menocchio. Ereticul este povestea celui care nu a trădat pe nimeni nici măcar când a murit în flăcările Inchiziției.  

Două lumi 

Cinemax 2 
17 ianuarie, ora 21:30 
Online pe HBO GO 


all the dead ones jpg jpeg

1899, São Paulo, Brazilia. Trecuseră 11 ani de la abolirea sclaviei, dar oamenii se împărțeau tot în două categorii. Pe de o parte sunt aristocrații, care purtau vina trecutului, iar pe de altă parte sunt oamenii de culoare, care parcă nu își găsesc locul în noua societate modernă. Filmul pune în lumina reflectoarelor personajele, cu propriile drame și greutăți. Două familii: Soares – trei femei care se mută în oraș, cărând cu ele durerea morții ultimei lor servitoare – și Nascimento – oameni care obișnuiau să lucreze la ferma Soares, dar care acum nu știau cum să se descurce cu toată libertatea care le fusese dată. Schimbările financiare și sociale pe care cele două familii sunt nevoite să le înfrunte le afectează dramatic viața, dar și sănătatea mentală. All the dead ones (Toți cei morți) este o peliculă care pune în valoare schimbarea, dar mai ales pierderea.  

Acest articol a apărut în numărul 228 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 ianuarie - 14 februarie la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum