Autor 4312 vizualizări


Frumosul absolut 

Abia în 1900, Franța și-a găsit liniștea, și-a găsit bucuria de a fi. Dramele și necazurile interne și externe se terminaseră – Afacerea Dreyfus, războiul franco-prusac și Comuna au fost lăsate în urmă. Era momentul anilor frumoși. Era Parisul cel pe care îl visăm mereu, Parisul elegant, boem, nostalgic. Parisul creativ, cu al său Montmartre. Parisul cu ai săi artiști care au definit frumusețea de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX: Picasso, Modigliani, Braque, Monet. Parisul pe muzica lui Debussy și Satie. Și dacă ne uităm atent prin saloanele de artă sau la mesele artiștilor, îi găsim și pe Enescu şi Brâncuși. 


La Belle Époque. Așa se numește vraja care a dăinuit peste Franța. S-a trăit de parcă nu ar mai fi existat un mâine – și era totuși o intuiție bună, căci Marele Război le-a stricat tuturor petrecerea. Au fost vremurile (cele mai) bune. De ce credeți că în anii ’20 Proust a plecat în căutarea timpului pierdut? 

La Belle Époque. Amurgul unei lumi 
Autoare: Mary McAuliffe 
Editura: Corint 
Număr de pagini: 480 
www.edituracorint.ro 

Scurta viață a dictatorilor 

„Decenii la rând, portretele, afişele, sloganurile, busturile şi statuile au fost la mare căutare, dar acum tendinţa se inversa. Pe mulţi, asta i‑a surprins. Se gândeau că dictatorii, la fel ca statuile lor, erau de neurnit. Părea că reuşiseră să ajungă la sufletele oamenilor şi că le modelaseră gândirea. Pogorâseră parcă o vrajă peste oameni. Dar n‑a fost niciodată vorba de aşa ceva. A fost vorba de frică, iar când frica a dispărut, întregul edificiu s‑a prăbuşit”. Atât de scurtă este nemurirea unui cult al personalității. 

Frank Dikötter îi ia la mână cam pe toți dictatorii care au marcat secolul XX: Mussolini, Hitler, Stalin, Mao, Kim Ir Sen, Duvalier, Ceaușescu, Mengistu. Ei sunt piesele unui puzzle bazat pe cercetări arhivistice, care, în final, oferă cititorului un portret al dictaturii. Cum erau confundate, într-un astfel de regim, teroarea cu dragostea, loialitatea cu obediența. Cum era construită de la zero o țară doar cu sloganuri, statui și pancarte. Cum manipularea s-a încoronat regină. 

Cum să fii dictator. Cultul personalității în secolul XX 
Autor: Frank Dikötter 
Editura: Polirom 
Număr de pagini: 328  
www.polirom.ro  

Lumea se învârte în jurul banilor? 


Cum facem diferența valorică dintre o bancnotă din portofel și una de la Monopoly, spre exemplu? Ambele sunt, în fond, doar niște hârtii. De la această premisă începe să fie dezvăluit universul banilor, încă din cele mai vechi timpuri. Lumea financiară este mai complicată decât simplul circuit al banilor. Ce înseamnă moneda comună, cum este euro? Ne ajută sau nu? Dacă banii au o valoare atât de mare, cum de s-a ajuns ca, în anii ’90, în Zimbabwe să se tipărească atât de mulţi încât să fie folosiți în loc de hârtie igienică? 

Povestea banilor 
Autor: Charles Wheelan 
Editura: Humanitas 
Număr de pagini: 408 
www.libhumanitas.ro  

La mâna strategiei 


Orice eveniment militar sau politic a fost precedat de o strategie – date, analiză, plan, decizie. Cum de a fost înfrânt Napoleon în Rusia? Ce este în spatele succesului primilor președinți americani? Pe ce temelie a ridicat Octavian Imperiul Roman? Marele răspuns din spatele tuturor întrebărilor este strategia. Dar, înainte de toate, mentalitatea de învingător este cheia. Cum s-au potrivit conjuncturile istorice cu personalitățile aflate la putere pentru a rezulta strategia câștigătoare? Destinul? Coincidența? 

Despre marea strategie 
Autor: John Lewis Gaddis 
Editura: Polirom 
Număr de pagini: 321 
www.polirom.ro 

Acest articol a apărut în numărul 224 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 septembrie - 14 octombrie 2020, dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 


 Cumpără Acum