Autor 5360 vizualizări


Șoptit la ureche

Sunt frânturile, bucățile de poveste pe care nu le-a văzut nimeni. Acele sentimente ca o șoaptă la ureche, ca o atingere delicată de deget. Poveștile de dragoste atât de mari, dar atât de intime.  


Șapte povești sunt la număr – șapte, ca o magie. Sunt sentimente deslușite din biografii, citite printre rânduri, mărturisite cu dor. Sunt povești care nu au fost înregistrate, care nu au avut până acum rândurile lor în istorie. Sunt povești adevărate, care fac parte dintr-o lume pierdută – plasate între secolele XIX și XX – și care poartă cititorul pe atât de multe meleaguri – Nisa, Londra, Paris, Sulina, Basarabia sau un sătuc din Lombardia. Ca însoțitori de drum sunt oameni mai puțin cunoscuți, dar cu povești spectaculoase, dar și personalități din istorie, care ne sunt atât de aproape – Neagu Djuvara, principesa Elisabeta, Florence Baker.  

Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale 
Autoare: Tatiana Niculescu 
Editura: Humanitas 
Număr de pagini: 176 
www.libhumanitas.ro 

Povești, amintiri, scrisori 

Un atent martor al vremurilor sale, Pia Alimăneștianu, fiica marelui politician Ion C. Brătianu, pune laolaltă povești, amintiri, sentimente. Oamenii, locurile de demult sunt descriși în cel mai mic detaliu, după cum spune și îngrijitoarea volumului, Monica Pillat, cele două părți ale cărții amintesc de atmosfera nuvelelor lui Ioan Slavici, de pitorescul drumeţiilor lui Calistrat Hogaş, dar şi de melancolia unor creaţii ale lui Mihail Sadoveanu. 


Capitolul cu greutate, nu doar sentimentală, ci și istorică, este cel dedicat scrisorilor Piei către nepotul preferat, Ion Pillat. Pia își iubea atât de mult nepotul încât după arestarea lui, în 1959, nu a mai vrut să mănânce şi nici să bea apă, pentru a-şi grăbi plecarea. A murit în ziua de 12 octombrie 1962. Cele „35 de Scrisori de la Florica” nu au fost expediate niciodată, dar acum sunt trimise, din trecut, către noi toți.  

Prin Cetatea lui Bucur. Trecutul viu 
Autoare: Pia Alimăneștianu 
Editura: Corint 
Număr de pagini: 240 
www.edituracorint.ro 

Unitate în diversitate? 

Cine erau popoarele, culturile care făceau parte din Imperiul Habsburgic începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până la finalul Primului Război Mondial? Care erau clasele sociale în imperiu și cum interacționau ele? A fost diversitatea un factor important în destrămarea Imperiului? Și, mai ales, ce s-a întâmplat cu popoarele fostei monarhii după terminarea Marelui Război?  


Monarhia Habsburgică (1848-1918). Volumul II. Popoarele Imperiului 

Ediţie în limba română coordonată şi îngrijită de Rudolf Gräf 
Editura: Polirom 
Număr de pagini: 400 
www.polirom.ro 

Dubla identitate a celui de-al Treilea Reich 

1933, Berlin. William E. Dodd devine primul ambasador al SUA în Germania nazistă a lui Hitler. Profesor în Chicago, Dodd își aduce cu el și soția, fiul și fiica, Martha, care este fascinată de viața din cel de-al Treilea Reich – atât de fascinată încât ajunge să se îndrăgostească de primul șef al Gestapoului, Rudolf Diels. 

Dodd și familia lui încep să ia contact cu Germania nazistă din toate unghiurile sale: de la persecutarea evreilor și legile înspăimântătoare care începuseră a fi aplicate până la viața boemă a tinerilor nemți, cunoscută prin intermediul Marthei. Este povestea unui martor pe cât se poate de obiectiv, poveste prin care se poate înţelege mai clar de ce lumea nu a recunoscut amenințarea gravă reprezentată de Hitler până când Berlinul și Europa nu au fost înecate în sânge și în teroare.

În grădina fiarelor 
Autor: Erik Larson 
Editura: Litera 
Număr de pagini: 560 
www.litera.ro 

Acest articol a apărut în numărul 230 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 martie - 15 aprilie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

 Cumpără Acum


 Cumpără Acum